M-47 Dragon antitankwapen

De M-47 Dragon is een middelzwaar draadgeleid antitankwapen. Het is door één man te bedienen, en in staat om tot 1000 meter afstand een pantservoertuig uit te schakelen. Maar... Dan moet je wel een goede schutter zijn!!

Het systeem bestaat uit een vizier en een raket. De raket zit in een waterdichte koker, het vizier moet de schutter, vlak voor het schot, op de koker plaatsen. Door een elektrisch contact kunnen vizier en raket met elkaar 'communiceren'. Zodra de schutter het doel in het vizier heeft, en bepaald heeft of hij kan vuren, drukt hij de afvuurhefboom in. Dat zet een aantal systemen in werking: De gyroscoop gaat draaien. Het elektrisch circuit in de raket gaat werken, gevoed door een thermische batterij op de koker.Het vizier krijgt stroom van diezelfde thermische batterij, en gaat werken. De startmotor (buisjes rookvrij buskruit) komt tot ontsteking, en stuwt de raket uit de koker. Het vizier bepaald waar de raket is ten opzicht van de richtlijn van de schutter, en geeft correcties aan de raket. Deze correcties vertalen zich in het ontsteken van de stuw/stuurraketmotoren (bolletjes nitroglycerine) in het midden van de raket. (60 stuks in totaal) Deze stuwen de raket voorwaarts en tegelijk houden ze de raket op de richtlijn van de schutter. Ze ontsteken per paar. Hierdoor zal de raket een wat slingerend vluchtpatroon vertonen, begeleid door het geplop van de stuw/stuurraketten. Een goede, stabiele schutter zal weinig stuurcorrecties nodig hebben, een nerveuze of vermoeide schutter ontdek je meteen omdat zijn stuw/stuurraketten snel achtereen worden ontstoken. Eenmaal bij het doel klapt de kop van de raket tegen het doel. Hierdoor wordt de holle lading ontstoken. Die 'brand' als het ware een gat in het pantser van het voertuig. Hierdoor zal brandstof worden ontstoken, munitie ontploffen, scherfwerking optreden, kortom, in het getroffen voertuig is het op dat moment vrij onprettig vertoeven. Als de raket doel heeft getroffen kan de schutter het vizier van de nu lege koker afhalen en op een volgende, volle koker zetten. De Dragon is in de jaren '70 ontworpen als antitankwapen; bij een moderne tank mist de Dragon voldoende doordringingvermogen, en is hij nu alleen nog maar geschikt als antipantser wapen. (geschikt voor pantservoertuigen, niet meer voor tanks). De schiethouding voor de Dragon is niet zo prettig. De schutter kan zitten, knielen of (in de schuttersput) staan, maar altijd moet de lanceerkoker zo'n 70 cm boven het maaiveld zijn, omdat de raket de eerste meters van z'n vlucht wat zakt.

De KN 87-09 [ link ], prototype van de Dragon (Romeo) uitvoering. Foto dankzij Henny Schoonheim

De Dragon/PC YP408 had een groot rek bij de linkerachterdeur waar ca. zes Dragons in konden. De Dragons hadden een losse kijker die uitwisselbaar was tussen de Dragons onderling.

De hoofdtaak van de Dragonploeg is de pantserbestrijding van 1000 tot 65 meter. De Dragonploeg vuurt zelfstandig of op bevel van de commandant op de voorkomende doelen conform de prioriteitsregels en de techniek van vuren. De Dragonploeg is verantwoordelijk voor het in bedrijf houden van het wapensysteem.

Inzet van de Dragonploeg(en):
Tijdens gevechtsacties:
- als deel van de groep/het peloton in een opstelling de pantserbestrijding uitvoeren van 1000 tot 65 meter vanuit voorbereide vuurposities.
- het uitvoeren van de pantserbestrijding op gelegenheidsdoelen vanuit een niet voorbereide vuurpositie.
- Optreden als geweerschutter.

Tijdens de uitvoering van VN-taken:
- Peace enforcing conform gevechtsacties.
- Peace keeping geen optreden als Dragonploeg

Tijdens de uitvoering van humanitaire acties: geen optreden als Dragonploeg.

Samenstelling:
Een Dragonploeg bestaat uit twee man. Afhankelijk van de organisatie van de eenheid en de wijze van optreden kunnen de volgende samenstellingen voorkomen:
- 1 schutter met 1 helper (1 vizier)
- 2 schutters (1 vizier)
In voorkomend geval kan de enkele schutter zelfstandig optreden.

Hoofddelen van het wapensysteem:
Maximum effectieve dracht:
Minimum effectieve dracht:
Minimale wapening afstand:
Lanceersnelheid:
Vluchtsnelheid:
Maximum vluchttijd:
Doorboringvermogen:
Lanceereenheid M222C2, Vizier IR SU-36P
1000m
65m
30m
75m/sec
100m/sec
11,1sec
80cm RHA

Met dank aan Roel van Essen en Rene Lodder.

Eind certificaat opleiding Dragon schutter.

Opleidings Centrum Infanterie (OCI)
Infanterie Specialisten School
Opleidings Compagnie Dienstplichtigen

Met dank aan René Van Den Brand Horninge.

Foto: René Van Den Brand Horninge

Stuksexercitie Dragon YP408 en YPR .pdf
Met dank aan Thom Schimmel 20thcenturyplatoons.com
 

Illustratie Hans Heerink

Hans: "De dragonploegen zaten in het Romeo-voertuig. Op het moment dat er geen tankdreiging was gebruikten deze ploegen de mitrailleur MAG. Bijvoorbeeld in een aanval gingen zij samen met de rest van het peloton te voet voorwaarts met de MAG en in de consolidatie werd die verruild met de dragon als er tankdreiging was."

De dragon verving begin jaren '80 de Carl Gustav TLV als antitankwapen van het pantserinfanterie peloton. Het voertuig van de pelotonscommandant met daarin de Dragonploeg kreeg roepnaam Romeo. Het Charlie voertuig, waarin ook de opc (ps), werd omgedoopt tot Echo voertuig.
(Dank aan Dick Westerdijk)

Twee foto's van beproevingen uit 1976. Hoeveel dragon's passen er in een YP.

Gebruik van de rekken in de praktijk.... foto Paul Pruisman 1987 [ link ]

Prachtige foto facebook Rene van der Lee.

YP met M89E1 target board, dragon bord. Foto en tekst door Twan Tissen: "Zo werkt het. In het kruis zat een laser die je met een dummy "dragon" in het vizier moest houden. De YP reed vooruit en op een elektrisch bord wat een 2e persoon bediende kon je zien of je het doel in het vizier hield en of dat je "raak" geschoten had. Wij lichting 81-5 waren de eerste dienstplichtige militairen die hier voor opgeleid werden in Harderwijk.
Deze foto is gemaakt tijdens mijn dienstplicht lichting 81-5. De YP met richtbord was tijdens een oefening in Duitsland met een Dragon simulator 11 painfbat Arnhem. Simon Le Fèvre was mijn sergeant samen met beroeps sergeant Jan Rijkens."

Dragon

Foto uit het album van Nico Plönes [ link ]: "De Dragon/PC YP 408 had een groot rek bij de linkerachterdeur waar ca. zes Dragons in konden. De Dragons hadden een losse kijker die uitwisselbaar was tussen de Dragons onderling. De Dragon is een kleine uitvoering van de TOW met een bereik van ca. 1000 meter, de TOW heeft een bereik van ca.3200 meter echter ze werken hetzelfde.
In mijn diensttijd had een peloton, vier YP 408, waarvan 1 met Dragon`s en 3 met Carl Gustav. De Dragon Schutter had een UZI, de Hulpschutter een FAL, 1 YP had twee van deze ploegen. De schutter had één Dragon op zijn nek, en een kijker om zijn rug, de hulpschutter had twee dragons op zijn nek. Verder hadden de andere YP`s dan elk een MAG mitrailleurploeg en een TLV (Terugstoot Loze Vuurmond) ploeg aan boord. Tevens had het PC voertuig ook nog een ordonnans aan boord, deze taak vervulde ik ook vaak bij afwezigheid van deze persoon. Alle YP`s hadden verder nog 6 LAW`s aan boord. (Licht Antitank Wapen)"

TERUG