Viering geboorte prins Willem-Alexander

Veldhoven 1967. Een peloton met vlaggen en slingers versierde YP's afkomstig van het PIROC bij het gemeentehuis Veldhoven. Foto's uit de Beeld- en geluidcollectie Regionaal Historisch Centrum
Eindhoven -  RHCe - en hier met toestemming geplaatst. Fotograaf onbekend. 
Samengesteld door Barry van der Aart:

"Op de RHCe site staat dat de foto's zijn genomen op 27 april 1967. Ik denk echter dat deze foto's zijn gemaakt op 28 april 1967. Ik denk niet dat er al een grote feestvreugde was toen prinses Beatrix aan het bevallen was. Aangezien prins Willem-Alexander in de avond is geboren zal het feest pas de volgende dag groots zijn gevierd."

Collectie RHCe, fotograaf onbekend [ klik voor groot ]

Foto genomen op het ‘parkeerterrein’ bij het voormalige gemeentehuis van Veldhoven. Op de foto zie je op de rechter YP, op de voorkant, een foto van, volgens mij, koningin Wilhelmina (de foto lijkt erg op de ‘beroemde’ foto van koningin Wilhelmina tijdens een radiotoespraak van radio Oranje:
www.tweedewereldoorlog.nl )

Leuk detail; de zonnewijzer staat er nog steeds na al die jaren zie; https://goo.gl/maps/K2LU3HadZ78o6KfLA

Ondanks dat het parkeerterrein ligt aan de Raadhuisstraat was het adres van het Gemeentehuis echter Kapelstraat-Zuid 3 te Veldhoven. Kijkend naar een foto van het Gemeentehuis lijkt het erop dat de foto’s zijn gemaakt vanaf het balkon (boven op de serre).

Collectie RHCe, fotograaf onbekend [ klik voor groot ]

Op deze foto zie je op de linker YP, op de voorkant, het portret van Prinses Beatrix en Prins Claus. Op de YP lijkt een soort stadsomroeper te staan die een boodschap voorleest. Achter hem staan twee leden van een muziekkorps (de linker heeft een trompet in zijn hand) in ceremonieel tenue. Let ook even op de luidsprekers boven op de YP. Op de rechter YP zie je, op de voorkant, het portret van Koningin Juliana en Prins Bernhard. De bemanning op de YP zijn, vermoed ik, ook leden van een muziekkorps in ceremonieel tenue (wellicht van de Tamboer-en Fanfarekorps Limburgse Jagers).

Collectie RHCe, fotograaf onbekend [ klik voor groot ]

Collectie RHCe, fotograaf onbekend [ klik voor groot ]

Op boven en onderstaande is de KN-76-42 te zien. Hierop staat o.a. de Burgemeester van Veldhoven Gerard van de Ven en een Luitenant-kolonel, wellicht de commandant van PIROC (G.C. Bijl de Vroe?).
Op de voorkant van de YP is een afbeelding te zien van een ooievaar en staat de tekst 'Een Prins!'. Waar de foto's zijn gemaakt is niet bekend, maar ongetwijfeld nabij het centrum van Veldhoven.

Het kenteken KN-76-42 is niet geheel duidelijk maar wel het meest voor de hand liggend. Het ruitvormige logo, links op de romp, is ook te zien in de fotoalbums van PIROC. Ik denk dat hiermee zeker is te zeggen dat het YP's zijn van PIROC.

Collectie RHCe, fotograaf onbekend [ klik voor groot ]

Weet je meer te vertellen over die dag en de foto's? Mailen !

Met dank aan Barry van der Aart: [ 43 painfbat.nl ]
en het:

 TERUG