DAF YP408 in dienst Rij- en Tractieschool

Op 1 september 1947 werd de Rij en Tractie School (RTS) opgericht en vanaf 1 december gehuisvest in De Constant Rebecque kazerne in Eindhoven. De locatie Eindhoven werd niet zomaar gekozen. De DAF fabrieken hebben dezelfde vestigingsplaats en de landmacht verwachtte veel van een samenwerking b.v. voor het doen van beproevingen.


Foto: legerplaats.nl

De opleiding tot DAF YP408 pantserwagen chauffeurs en boordschutters werd echter gegeven op het PIROC in Veldhoven. Toch is een DAF YP408 een periode in dienst geweest van de RTS. Zie de foto's uit 1992 hieronder. Uit de reakties van oud RTS mannen blijkt dat het voertuig werd gebruikt als oefenobject voor sleep- en takelwerkzaamheden.

Open dag bij de RTS, Constant Rebequekazerne te Eindhoven, 02 juni 1992. Foto John van Hest, uit het archief van Wim den Dunnen [ klik voor groot ] Static Display, met aan het eind van de rij de DAF YP408.

Dezelfde DAF YP-408 nu in close-up [ klik voor groot ]
Foto John van Hest, uit het archief van Wim den Dunnen.

Zelfde dag, zelfde plek. Foto John van Hest, uit het archief van Wim den Dunnen. De foto's zijn niet bewerkt. Het ontbreken van het kenteken is dus origineel.

Dezelfde YP, uit dezelfde fotoserie van John van Hest [ klik voor groot ]

Bovenstaande foto heeft al eens op de DAF YP408 Facebook pagina gestaan. Hier werd veel door RTSers op gereageerd. Gesuggereerd werd o.a. dat het voertuig voor takelinstructie zou kunnen dienen. Maar niemand kon zich het voertuig herinneren. Robert van L. schreef hierover:" Ik heb van nov 81 tot sluiten in 96 op de RTS gezeten maar daar nooit een YP gezien. Moet dus van voor die tijd geweest zijn of photoshop in latere tijden."

Een foto van Frank Geurtz op Facebook Dienstmakkers NL, door hem genomen op de Constant Rebecque Kazerne in 1989 tijdens zijn opleiding als M109 chauffeur. Op het eerste gezicht dezelfde YP, maar nu als display op stelconplaten. [ klik voor groot ]

Bij de stip. Een recentere foto van dezelfde plek. Bron Wikipedia [ ... ].

Bij de stip [ klik voor groot ] Plattegrond Constant Rebecque Kazerne. Bron: wwww.jeoudekazernenu.nl

Op 4 juli 2022 een bericht hierover geplaatst op de Facebook pagina 'Rij en Tratie School Eindhoven'. Hieronder de reakties:
Dirk Jan K: Ik kan mij dit niet herinneren, ben sept 1988 vertrokken meen ik dus het kan zijn dat dit voertuig na die tijd daar heeft gestaan.
Kees H: Naar mijn mening heeft de yp er nooit en te nimmer gestaan. Ik heb er van 1970 tot de sluiting geplaatst geweest.
John B: Deze heeft er wel gestaan, volgens mij bij C Wielberging, weet het niet zeker maar was volgens mij majoor van Lieshout.
Henk B: Ik ben van 1 okt 1978 tot 1 maart 1984 werkzaam geweest in gebouw B (Hfd Log + Adm Bevo Grp). Toen heeft hij er in ieder geval niet gestaan.
Robert van L: Ik heb er van 81 tot sluiting gezeten en kan mij die niet herinneren. En ik ben er dienstplichtig boordschutter op geweest dus ik denk dat ik dat wel geweten had
Bert van S: Ik heb op de RTS van 1973 tot 1991 rijles gegeven en deze heeft er volgens mij nooit gestaan.
Sjaak B: John B., jouw verhaal klopt helemaal. Deze YP heeft idd op de locatie gestaan die met de rode pijl is aangegeven. Aoo van Ooijen heeft dit toendertijd geregeld. Hiermee wilde hij majoor van Lieshout, toenmalig Eskradon Commandant, gunstig stemmen. Later is deze YP nog eens kortstondig naar Oirschot verplaatst om een geintje uit te halen. Van Lieshout was zijn militaire loopbaan begonnen als Commandant op een YP vandaar zijn liefde voor de YP. De YP werd in het verleden gebruikt als sleep voertuig achter de YB616/626.

Het voertuig heeft dus in ieder geval van 1989 tot juni 1992 op de Constant Rebecque gestaan, eerst als display op betonplaten, later rijdend als instructieobject. Hij moet in prima rijdbare staat zijn geweest. Wat er hierna mee is gebeurt is nog onbekend. Wie weet meer? info@dafyp408.nl

AMX 13 lichte tank, de KN 72-62 tijdens dezelfde open dag bij de RTS op 2 juni 1992. Foto John van Hest, uit het archief van Wim den Dunnen [ klik voor groot ]

M47 Patton tanks tijdens de open dag bij de RTS op 2 juni 1992.
Foto John van Hest, uit het archief van Wim den Dunnen [ klik voor groot ]

TERUG