DAF YP408 RDM

De RDM verkoop folder (met dank aan Hans Molter) [ downloaden hier bij het rdm-archief.nl ]

Over deze YP gaan verschillende verhalen: Bestemd voor het Midden Oosten? Paleiswacht India of Portugal? Is hij terechtgekomen in het Legermuseum in Delft?

Paddy van der Baan geeft uitleg:
"De RDM YP was een bruikleen van Defensie in een poging van het bedrijf internationale orders te verwerven. RDM mikte vooral op het Midden Oosten o.a Oman. Vandaar ook de zandkleur. De YP werd lichtelijk gestript aangeboden als een voertuig voor politietaken. Kennelijk heeft de RDM ‘m terug gegeven, want in 1993 stond ie op de Verzamelplaats in Soesterberg in afwachting van verschroting. Ik heb er nog een paar rondjes mee gereden totdat een hydroliek slang het begaf. De RDM YP is trouwens nog donor geweest voor de KN 90-01: 4 banden op velg. Die zijn vervolgens gemonteerd, maar alleen de buitenkant van de velgen is groen gemaakt, want de binnenkant is nog altijd sahara. Er bestaat een verkoopfolder en ook een ca. 5 min. durende Engels gesproken promotiefilm van een –overigens groene- YP volledig bemande PRI uitvoering, opgenomen in Oirschot op het PIROC. Bovendien is een grote ordner bewaard gebleven, waarin alle werkzaamheden zijn vermeld in het kader van een opknapbeurt. Hieruit blijkt, dat de YP redelijk was afgeragd. Moraal van het verhaal: het Paleiswacht India verhaal niet waarschijnlijk, want het land kan zelf heel goed militaire voertuigen bouwen. Delft nee, Hoogovens ja."

Foto: NIMH "Op de RDM (Rotterdamse Droogdok Mij.) wordt een pantservoertuig type M-109 houwitzer gemodificeerd 1988. Rechts op de foto is een DAF YP408, Rotterdam 18-03-1988"

[ klik voor groot ] Bron: Facebook RDM archief

Deze unieke fotoserie is van Theo Ringeling [ klik voor groot ] en komen uit het RDM archief.

Theo Ringeling hierover: "Hier is een foto van een YP-408 van de koninklijke landmacht, met mijn broer achter het stuur. Deze YP trof ikzelf aan in januari 1985 op helling 8 voor de houtloods terug uit Libanon nog wit. Later is de YP geheel opgeknapt en in deze kleur gespoten. Ik weet dat het een plan van defensie was de overtollige YP`s te kunnen verkopen aan het buitenland. "

[ klik voor groot ] bron RDM archief.

[ klik voor groot ] bron RDM archief.

Bijzonder, een klein deel is bewaard gebleven; het instrumenten paneel van de RDM YP is vandaag de dag nog te bewonderen. Het maakt deel uit van de presentatie van de Bravo Cie [ link ]. Boven een uitvergroting van de RDM foto, onder een foto van de display van de Bravo Cie tijdens '55 jaar DAF YP408' in mei 2019. [ klik voor groot ] Een instrumenten paneel dus met een opmerkelijk verhaal.

[ klik voor groot ] bron RDM archief.

[ klik voor groot ] bron RDM archief.

[ klik voor groot ] bron RDM archief.

[ klik voor groot ] bron RDM archief.

Hieronder meer foto's van hetzelfde exemplaar.

Fotocollectie Wim den Dunnen

Foto Marc Tempels

Foto Marc Tempels

TERUG