Bedrijfsauto RAI februari 1966

copyright©Frans Zack

DAF introduceert de YP408 in februari 1966 op de hun RAI bedrijfsauto stand. De kleurenfoto's zijn gemaakt tijdens de pers-dag. Foto's dankzij Frans Zack.

Nieuwe Schiedamsche Courant 3 februari 1966:

"DAF-pantserauto
Pantserauto's zijn tenslotte ook ,,bedrijfswagens": daarom ontbreken ze niet op deze Bedrijfswagen RAI. DAF toont de YP 408, een achtwielige personenauto. De wagen biedt plaats aan twaalf volledig bepakte militairen: één bestuurder, één commandant en tien manschappen.

De manschappen beschikken over speciale zittingen, waarvan de rugleuningen horizontaal geklapt kunnen worden en eveneens als zittingen kunnen fungeren. In dit laatste geval wordt met open luiken gereden en steken de manschappen boven het voertuig uit. In verband met de noodzaak van snel in- en uitstappen bevinden zich aan de achterzijde van de pantserwagen twee grote deuren.

Opvallend is de lage bouw. De totale hoogte, zonder mitrailleurring, bedraagt slechts 180 centimeter. Op de weg ontwikkelt de wagen een snelheid van meer dan 80 kilometer per uur. Het doorwaden van water vraagt geen speciale voorzieningen. Het klimvermogen bedraagt 50 procent. Als krachtbron fungeert een DAF Dieselmotor van 165 pk."

copyright©Frans Zack

Foto Frans Zack

copyright©Frans Zack

De DAF-stand met een geanonimiseerde, fabrieksnieuwe YP. Uitvergroting foto boven.

Wim van Doorne geeft uitleg....
Foto Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer met dank aan Ruud Staneke.
[ klik voor groot ]

Foto Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer met dank aan Ruud Staneke.
[ klik voor groot ]


Receptie J. Koolhaas Revers 1966

In het Noord-Hollands Archief, in de collectie Fotopersbureau De Boer, bevindt zich een handvol foto's van een YP die geparkeerd staat voor restaurant De Bokkedoorns in Overveen tijdens een receptie. Het hoe en waarom van de aanwezigheid van dit voertuig staat niet vermeld. Barry van der Aart stelde een onderzoek in en ontdekte het volgende:

Op maandag 21 februari 1966 werd de toen zeer bekende auto-journalist J. Koolhaas Revers 75 jaar. Ter gelegenheid hiervan gaf hij een receptie in restaurant de Bokkedoorns. Koolhaas Revers, oud militair, publiceerde boeken en artikelen over auto- en motortechniek, was redacteur van de ANWB Autokampioen en Auto- en Motortechniek en een goede bekende van autofabrikanten en importeurs. Practisch de gehele Nederlandse autowereld, inclusief de voorzitter van de RAI, was uitgenodigd op de receptie. Het ligt voor de hand dat Koolhaas Revers ook een goede bekende was van Van Doorne. Verwijzend naar zijn militaire loopbaan besloot DAF de gelegenheid op te leuken met een YP-408. De YP was dus rechtstreeks afkomstig van de fabriek en de K.R. vlag moet naar de jubilaris hebben verwezen.

Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer [ klik voor groot ]

Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer [ klik voor groot ]
Handelaarsplaten uit de serie HF-57-.. komen voor op voertuigen van DAF tijdens (be)proefritten vanuit de fabriek. Om welke YP exemplaar het hier gaat zal wel nooit duidelijk worden. Het kenteken aan de voorzijde is afgeplakt. Onder het NL vlaggetje op de voorzijde staat jaartal '1963', wat ook voorkomt op de KN 75-23 van de Demonstratie Compagnie (Demcie). Opmerkelijk is ook dat het 'DAF' plaatje op de motorkap nog ontbreekt. Dat was ook het geval bij de YP die twee weken eerder op de RAI stond. Omdat o.a. de antennepotten met dat voertuig verschillen gaat het hoogstwaarschijnlijk niet om hetzelfde exemplaar.

Al jaren eerder door Barry van der Aart in een tijdschrift gevonden foto [ klik voor groot ] toen er nog niets over dit voertuig bekend was.

Haarlems Dagblad 22-2-1966, Delpher dankzij BvdA.

Algemeen Handelsblad 22-2-1966, Delpher dankzij BvdA.

De Tijd 19-2-1966, Delpher dankzij BvdA [ klik voor groot ] een bewogen leven!

Johan Koolhaas Revers overleed onverwachts op 31 oktober 1969, hij werd bijna 79 jaar.

TERUG