Paddy van der Baan 1947 - 2017

Paddy van der Baan 1947 - 2017.

Paddy is op 8 januari jl. overleden. "Een bijzonder mens (en dat was hij) is niet meer".
Ik heb Paddy voor het eerst ontmoet op 20 augustus 2001 op de Paardenmarkt in Delft. In de toenmalige dependance van het Legermuseum demonstreerde hij zijn 90-01 tijdens de Vriendendag van de donateursvereniging. Ik had daarvoor al eens contact gezocht, want toen ik mij ging verdiepen in de YP408 viel overal meteen zijn naam. Niet makkelijk benaderbaar zei men erbij. Maar op de Paardenmarkt die dag klikte het meteen tussen ons. En toen hij voor het publiek een rondje met zijn YP ging rijden, moest ik meteen als zijn boordschutter optreden. Een onvergetelijk moment voor mij. We hadden een grote gemeenschappelijk interesse. DAF in het algemeen en de YP408 in het bijzonder.

In de daarop volgende jaren sprak ik hem regelmatig. Ik mocht als een van de weinige destijds een kijkje nemen in 'de Loods' en thuis bij zijn enorme verzameling boeken en TH's. We maakten trips naar Rotterdam, naar Stroe, Oldebroek en naar Schaarsbergen uitgenodigd door Bert van der Molen. En de reünie van Simon Le Fèvre. Met die laatste twee mannen organiseerde Paddy het onvergetelijke '40 jaar YP408' in Harskamp. Ik mocht erbij zijn, bij terugkerende evenementen als Veteranendagen en vooral Bussum Bridgehead. Ik heb hem niet anders meegemaakt als de vriendelijke Nestor, met de enorme kennis, de mooie verhalen, met zijn humor, zijn plannen voor het ultieme YP408 boek. De laatste jaren ging het met zijn gezondheid bergafwaarts. Rijden met de YP liet hij, zij het met lichte tegenzin, aan Pieter over. Maar hij genoot zichtbaar bij alle evenementen van de aandacht. Iedereen uit het groene wereldje kende Paddy en moest even zijn hand komen schudden.

Ik sprak Paddy voor de laatste keer tijdens '50 jaar YP408' in Soesterberg. Het communiceren ging moeizaam. Toen ik hem na afloop thuis bracht namen we emotioneel afscheid. Veel eerder dan ik voor mogelijk had gehouden kreeg ik het trieste nieuws van zijn overlijden. Ik ben Saskia, Pieter, Nadine en Nienke erg dankbaar dat ik een rol mocht spelen bij zijn indrukwekkende uitvaart. Een uitvaart Paddy waardig. Waar hij zeker zelf van genoten zou hebben. Rust zacht Paddy.

Henk

Voorbereiding uitvaart op zaterdag 14 januari 2017. Paddy's KN 90-01, Timo met de KN 86-72, Rekwisieten met de KN 89-56 en Ad met de KN 88-89.
Ad Weeda: "We kregen een telefoontje van Pieter. Meer hoefden we niet te weten: Pieter we komen eraan". [ klik voor groot ]

Vier DAF's YP-408, een YA-66 en een YA-328 voor de Sint Salvatorkerk in Veenendaal, 14 januari 2017.
[ klik voor groot ]

Paddy maakte zijn allerlaatste rit achterin zijn 90-01, van Veenendaal naar het crematorium in Ede....
[ klik voor groot ]

Een peloton YP's [ klik voor groot ]

Na afloop, de KN 90-01, Paddy's trots. [ klik voor groot ] Pieter en Nienke zetten de traditie voort.

~~~~~~~~~~~~

TERUG