MR 1:35 model door Jan Snippe

Nadat ik al een aantal yp's in 1:16 heb gemaakt, was het voor mij de uitdaging om het 1:35 model te bouwen.

Als je enig ervaring hebt met het werken met resin en wit metaal, dan is het model op zich niet zo moeilijk om te maken. Helaas, zoals bij zoveel resin kits, zijn er onderdelen krom en ontbreken er een paar onderdelen. Maar omdat er toch de nodige aanpassingen nodig zijn om er een redelijk model van te maken, is het voor mij niet zo'n probleem om de ontbrekende delen ook te maken.

Ik ben begonnen met het schoonmaken van alle resin onderdelen en het opschuren van de witmetalen delen. Omdat het van de meeste onderdelen wel duidelijk is waar ze geplaatst moeten worden, heb ik er voor gekozen om niet naar de tekening te kijken.

Omdat het een open model moest worden, heb ik de luiken opengemaakt en ook de deuren uit de achterkant gezaagd. Dit laatste moest heel voorzichtig gebeuren, aangezien ik de deuren met scharnieren terug wilde plaatsen in een nieuw gemaakt achterkant.

Ik ben begonnen met de onderste helft van de romp en heb daar alle onderdelen van het interieur in aan gebracht. Vervolgens heb ik het achterste wielstel bevestigt en ook het 2e niet aangedreven wielstel. Ik heb ervoor gekozen om het voorste wielstel pas te bevestigen nadat ik de boven- en onderkant heb samengevoegd.

Nadat het onderste deel klaar was, ben ik verder gegaan met de bovenste helft. Toen deze ook klaar was, heb ik de binnenkant voorzien van diverse soorten bepakking (kisten, plunjebalen, pukkels en helmen). Daarna was het tijd om de binnenkant van kleur te voorzien.
Toen de binnenkant z'n kleur had, kon de boven en onderkant aan elkaar bevestigd worden. Dit heb ik uiteraard met secondenlijm gedaan en daarna heb ik de naden dichtgemaakt met putty (dit is een soort 2 componenten klei die vanzelf uithard).

Hierna heb ik het voorste wielstel bevestigd. Omdat ervoor gekozen is om de wielen uitgedraaid te maken, was de wielophanging niet echt sterk. Ik heb daarom, nadat ik de wielen met secondenlijm had bevestigd, nog een extra versteviging aangebracht van putty.

Nadat het model volledig op z'n wielen stond, ben ik verder gegaan met het maken van de rookbussen, spatlappen onder de middelste kastjes, handgrepen, afwerking van de binnenkant van de achterdeuren, en de diverse beschermbeugels van de lampen.

Uiteindelijk was het dan zover om het model van buiten ook te voorzien van zijn kleur.

Bij nader inzien, was het leuk om een keer een yp in 1:35 te maken, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar de wat grotere modellen in 1:16. Je merkt dat de jaren toch wel tellen en je de kleine onderdelen toch wel lastig begint te vinden om te maken en te bevestigen. En dan is het werken met grootschalige modellen toch een stukje makkelijker.

TERUG