Model 1:10 DAF YP408 KN 75-54

Bouwproject van modelbouwer Jan Snippe, afgerond op 29 juni 2020. [ klik voor groot ]
Lengte: 66 cm
Breedte: 24 cm
Hoogte: 22 cm (tot .50 luik)
Gewicht: 4.0 kg

De oorspronkelijke hull (foto's: Jan de Weijer)

Jan de Weijer, modelbouwer én voormalig YP408 monteur werkt aan de radiografisch bestuurbare YP. Jan is lid van modelvereniging RC Armour Group Holland, www.rcagh.nl die zich heeft toegespitst op het bouwen en rijden van radiografisch bestuurbare militaire voertuigen.

Buren 30 november 2008

Jan de Weijer (2008): "Tijdens een meeting van onze modelbouwclub, RCAGH, bij het militairtreffen in mijn woonplaats Buren, was er ook een 1 : 1 YP 408 aanwezig. Tussen alle drukte door, stond ik steeds verlekkert te kijken bij de YP.

Dit gebeuren was door één van onze leden opgevallen, ook hij kwam een kijkje nemen bij dit toch wel wonderbaarlijke voertuig van de Nederlandse krijgsmacht ! Hij zei met een enge glimlach om zijn mond, Jan joh, volgens mij ben jij helemaal gek van de YP. Dit kon ik alleen maar volmondig toegeven, ik vertelde hem, dat ik in mijn diensttijd ( 87-1) bij het 48e painfbat Reg. van Heutsz als monteur aan de YP gewerkt had !

Hij vertelde mij toen iets waar ik met m'n oren van stond te klapperen !! Hij had namelijk op zijn hobby kamer en ijzeren hull staan van een YP 408 in de schaal 1 : 10, die diende als voetenbankje !!!!!!!!!!!!! Oh, zei ik en wel op een manier of ik een emmer water in de fik zag staan !! Hij vervolgde zijn verhaal, en vroeg mij of ik de uitdaging aan wilde gaan om de YP over te nemen en hem af te bouwen als een compleet RC gestuurd voertuig !! Ik moest eerst drie keer slikken, voor ik er mee instemde, wetend dat de YP wat vorm betreft wel te doen is, maar de aandrijving, dat is een heel ander verhaal. Ik zou de YP op de eerst volgende meeting van hem krijgen, maar dat was pas over een paar maanden en wat duurt de tijd dan lang zeg.

Na de officiële overhandiging, werd er meteen een studie van gemaakt hoe dit alles aan te pakken was, alle clubleden deden hier aan mee en vele plannen werden gemaakt. Op dit moment is de hull gezandstraald, de bovenkant is er af geslepen, om het inbouwen van diversen delen te vergemakkelijken, de neus begint al enige vorm te krijgen en hier en daar ben ik al aan het passen en meten om te kijken waar we de assen en dergelijke gaan laten ! Het geheel is gemaakt van 1 mm plaatstaal en is al aardig in detail.

Tijdens onze eerst volgende bijeenkomst, dit zal zijn op 14 en 15 feb in de Zeelland hallen in Goes, zal de YP er ook bij zijn in de staat zoals hij op dat moment is !

Wij, de RCAGH, zijn met onze club het gehele weekend aanwezig op de grootste modelbouw beurs van Nederland, we zullen al onze tanks en voertuigen daar tonen en demonstreren, ook breng ik mijn andere project mee, de Leopard Buffel van 100 kg met Honda motor."

Greetz, Jan de Weijer


Vervolg januari 2020

Na 12 jaar in ruste, wordt het 1 : 10 model onder handen genomen, lees: afgebouwd, door modelbouwer Jan Snippe. Zijn verrichtingen kun je hieronder volgen en worden regelmatig geupdate. Alle foto's door Jan Snippe.

Jan Snippe (2020):  "Tijdens het YP jubileum afgelopen jaar, heeft Jan de Weijer mij gevraagd om zijn
1 : 10 YP statisch af te bouwen. Het kenteken zal de KN 75-54 worden.
Omdat dit een metalen romp is, vraagt dit weer een iets andere aanpak om de diverse onderdelen vast te maken.
Ik ben begonnen met het maken van de middelste kasten. Maar eerst zal het interieur ingebouwd gaan worden en daarna pas de onderdelen aan de buitenkant.
De rookgranaatwerpers heb ik enige tijd geleden al in 3d uitgeprint. "

Het verschil tussen een 1 : 16 model en het 1 : 10 model....

De gereedschapskasten

Rookgranaatwerpers uitgeprint...

Voorlopig kan ik alles nog met 2 componentenlijm vast zetten. De buitenkant weet ik niet of dat ook zo gaat lukken. Zit wat roest op. Maar gaat wel lukken

Om wat makkelijker het interieur te kunnen plaatsen, heb ik een aantal vlakken
voorzien van 0,5 mm kunststofplaat.

Nu de binnenkant voorzien is van kunststof plaat, is het een stuk eenvoudiger
om de verschillende onderdelen te bevestigen.

28-01-2020 Jan Snippe: "Vandaag de zijkanten voorzien van een extra laag. Nu weer verder met het interieur. Gelijk een beetje roest weggeschuurd en gecamoufleerd. Nadeel van een metalen bak zonder verf."

Plek voor de radio en de .50 kisten gemonteerd

De accubak en wat .50 kisten geplaatst.

Begin gemaakt met het modelleren van de bepakking

9 februari 2020: De wielen op de juiste hoogte afgesteld. Geeft een goed beeld van hoe hij er bij komt te staan.

Het achterste deel van het interieur begint al ergens op te lijken.

De chauffeursstoel is bijna klaar. Stoel gelijk een beetje kleur gegeven, want zodra hij op z'n plek zit, kun je niet overal meer bij.

De ritselkist is ook klaar. Nu de inhoud nog.

28 februari 2020. Er kan bijna radio verbinding gemaakt worden.

Weer een stukje verder. Nog even en er kan gestuurd worden.

23 maart 2020, ringaffuit krijgt vorm, de rookworsten en campinggaz kunnen de ritselkist in.

29 maart 2020 Jan Snippe: "Volgens mij is het interieur klaar. Volgende stap is de bovenkant op de romp monteren en dan de zijkanten afwerken. Zodra hij op z'n wielen staat, kan de bovenkant afgewerkt worden."

Het dak zit er op en de neus is ook dicht. Verder de 2 middelste kasten gemonteerd. De luiken moeten nog afgewerkt worden. Nu eerst de zijkanten met de wielen.

12 april 2020

19 april 2020: "De aandrijving zit er onder."

27 april 2020. Nog wat leidingen en dan door naar de voorste wielstellen.

Op naar de stuurstangen.

5 mei 2020. De stuurstangen.

Morgen de velgen de juiste kleur geven en dan als laatste nog wat rood. 11-05-2020

17 mei 2020

Leidingen en kisten...

Middelste spatlappen...

Luchtrooster, claxons, kettinkjes aan de kasten en 2 reflectoren. 1 kant klaar.

[ wordt vervolgd op pagina 2 ]