Model 1 : 35 MR Modellbau

MR Modellbau van Mathias Roth heeft in september 2004 het langverwachte 1:35 model op de markt gebracht. De meesten van ons hebben hier vier jaar naar uitgekeken!
Ook uw webmaster heeft vandaag (26/10/04) een kit ontvangen dankzij Marc Tempels, die namens de TWENOT gemeenschappelijk inkocht.

Ik was er al bang voor, dit is geen Airfix of Revell modelbouwkitje waar ik 25 jaar geleden mijn laatste ervaringen mee opdeed. This is serious!!

Van Roel van Essen kreeg ik alvast een aantal tips en de onderstaande detailfoto's:


DE TIPS van Roel:

Lijm:
Secondenlijm! Dik en dun. En kijk uit voor ogen en vingers... De 'blokken' giethars aan de onderdelen moeten er voorzichtig (spul is bros) afgezaagd worden, waarna de zaagsnede geschuurd moet worden.

Veiligheidskundige tip:
Zaag en schuur NAT! Stof van giethars is troep, sommige mensen zijn er bijzonder allergisch voor.

Verf:
De gewone modelbouwverf kan je gebruiken: Tamiya of Humbrol. Persoonlijk prefereer ik Tamiya acrylverf. Weinig damp, droogt mooi egaal op en dekt al met een dunne laag.


DE BOUWERS:

John Snel:  "Na zo'n 25 jaar weer met lijm, verf en mesjes gespeeld. Maar nu ook met
vijltjes, schuurpapier en zelfs zaagje. Jawel, de YP408 van MR modelbau in 1:35 gebouwd." [ lees verder ]
 
Bert Takken is klaar met zijn model. Hij heeft niet de makkelijkste bouwwijze gekozen. Het resultaat is dan ook origineel en wonderschoon. Lees er alles over op zijn site.
 
Ton Kaptein heeft zijn eerste witte YP gebouwd, inclusief Libanon Diorama. Bekijk het hier.
 
Bekijk de indrukwekkende foto's van het model door Joop Tollenaar.
 
De hulpmiddelen van
Joop Tollenaar.
... en bouwtips door Joop.
Zie ook Joop's Foto-album
 

Het model van zijn KN 76-79 door
Tony van Lin in Canada.


Tony en de KN 76-79 in 1969
 
Begin mei heb ik het model van de YP-408 besteld. Helaas ontbrak het mij aan tijd om het model te bouwen. Toen ik het model aan een vriend van mij liet zien werd hij enthousiast en beloofde het model met mijn verjaardag gereed te hebben. De doos heb ik dus bij hem  (Jan Willem Janssen) achtergelaten en hij is aan de slag gegaan. Hoewel hij een zeer ervaren modelbouwer is (van voornamelijk vliegtuigen) moest hij toegeven dat het een lastig karwei was.

Op mijn verjaardag had hij het model klaar en het resultaat was geweldig. Ik had hem gevraagd er een GWT-versie van te maken. Aan de hand van mijn foto's heeft hij er de KN-90-49 van gemaakt. Verder heeft hij het één en ander gemodificeerd zoals het rooster voor de koplampen.

Groeten,

René van Lint  ( zie ook René's fotoalbum )
 
Victor Jongen: Ook ik ben zo'n ex-dienstplichtige, die zo nodig een yp-bak wilde nabouwen. Met plezier heb ik het MR model 1:35 gebouwd. Lees verder
 
Ron Teunissen: De Punt.
Het 48e painfbat in vol ornaat.
Op donderdag 9 juni 1977 staat het 48e Painfbat klaar in 's-Hertogenbosch, volledig bewapend en met scherpe munitie op....
Lees verder
 
Jan Snippe:
Nadat ik al een aantal yp's in 1:16 heb gemaakt, was het voor mij de uitdaging om het 1:35 model te bouwen.
Lees verder
 
Frank van Amelsfoort:
Ik heb via jullie site het YP (modelbouw) virus gekregen. Toen ik zag hoe mooi de modellen van MR waren ben ik zelf ook aan de slag gegaan.
Lees verder
 
Auke Osinga:
Ik heb via jullie site het YP (modelbouw) virus gekregen. Toen ik zag hoe mooi de modellen van MR waren ben ik zelf ook aan de slag gegaan.
Lees verder
 
Ype van der Molen:
Foto's van de diorama DAF YP408 met waterwagen gemaakt voor Siep Reijenga.
Lees verder
  
Roel van Essen: "Bij J.W. de Boer modelbouw een set decals gekocht voor Nederlandse voertuigen. Oorspronkelijk bedoeld voor de Leo II en de YPR, maar ook uitstekend geschikt voor de YP-408. Hier een foto van dit vel. Ook een vel met alleen zwarte logo's gekocht, speciaal voor VN-voertuigen. Prachtig spul allebei!"

Tips van Nico den Uijl:

#1
Sinds enige tijd ben ik ook bezig met het beroemde Matthias Roth-schaalmodel. Omdat ik een beetje huiverig ben van het gebruik van secondenlijm ben ik op zoek gegaan naar een alternatief. Nu blijkt houtlijm van UHU, normaliter gebruikt voor balsahouten zweefvliegtuigen, een goed alternatief voor secondenlijm als het gaat om die onderdelen die met grote vlakken aan elkaar kunnen worden geplaatst, en waar geen grote druk- of trekkrachten op hoeven komen. Helemaal ontkomen aan het gebruik van secondenlijm kunnen we beslist niet - laat dat duidelijk blijven - maar wie weet is de genoemde UHU-lijmsoort voor sommigen een welkome aanvulling. Te koop bij modelbouwzaken. Blauwe tube. Succes ermee.

#2
In het bouwdoos-onderdeel dat de bovenbouw van de DAF YP408 moet weergeven is op sommige plaatsen bij de neus waar de neus- en motorkapsecties aan het harsblok vast zitten de resin dun, bros en breekbaar.. Het is wellicht handig, zo ik ook gedaan heb om een scheurtje in de resin aldaar te repareren, om voor het loszagen deze vlakken aan de onderzijde een beetje te verharden met een dun laagje van de eerder genoemde UHU-hart-lijm. Deze lijm is overschilderbaar, valt niet sterk op aan de onder- en binnenzijde van de neus en voorkomt zo misschien een hoop ellende bij het loszagen van dit belangrijke onderdeel. Wel de lijm altijd eerst even op haar eigenschappen uitproberen op een stukje waste-resin. Het is maar een tip.

TERUG