Schaal 1:35 Robert van Raamsdonk

18 december 2023.
Robert van Raamsdonk: "Bijna een jaar heeft het geduurd. Van de eerste aankondiging tot uiteindelijk twee pallets dozen met 1:35 YP408 schaalmodellen op de oprit stonden. Een jaar lang is er keihard gewerkt aan het ontwerpen, corrigeren, verfijnen en uiteindelijk produceren van dit gedetailleerde model. Eerder waren er in kleinere formaten al kant en klaar modellen maar nog niet in de standaard militaire modelbouw schaal 1:35. Daarbij is er voor de modelbouwers onder ons ook een bouwdoos versie geproduceerd die gedetailleerder en makkelijker te vervaardigen is dan de bijna 20 jaar oude MR kit die menigeen tot wanhoop heeft gedreven! Met daarbij bij alle modellen een uitgebreid decalvel waarmee je helemaal je eigen voertuig kunt namaken met precies de correcte gebruikte opschriften en lettertypes.

De YP408 heeft een grote schare fans getuige de fantastisch uitgebreide website en Facebook groep die specifiek gericht zijn op dit unieke voertuig.
Met behulp van deze site heb ik geprobeerd een aantal voertuigen correct na te maken zodat alle met de YP408 uitgeruste bataljons en ook het PIROC in model vertegenwoordigd zijn. Tenslotte is de YP408 ruim 20 jaar gezichtsbepalend geweest voor de Nederlandse Pantserinfanterie.
11, 12, 13, 43, 44, 45 en 48 painfbat vormden daarbij gedurende de Koude Oorlog de parate YP-bataljons die het Rode gevaar buiten de Noord-Duitse laagvlakte moesten houden en dat stukje geschiedenis heb ik geprobeerd in model te vangen. De foto's doen het verdere werk."

Alle versies kosten destijds €151.- en werden in december 2023 geleverd, inclusief een uitgebreid decalvel om het model helemaal persoonlijk te kunnen maken.
Er waren drie varianten:
- kant en klaar PWI in groen en unifil wit
- kant en klaar GWT in groen
- Bouwdoos PWI versie

Wat eraan vooraf ging

De eerste ontwerpen: 10 april 2023

28 september 2023: "Eerste foto’s van de 1:35 YP408 kit en de GWT en PWI productiemodellen. Sommige details moeten ze nog inkleuren vd duidelijkheid" [ klik voor groot ]

 [ klik voor groot ]

Robert op Facebook TWENOT: "Hoe ziet een 1:35 DAF YP408 schaalmodellen fabriek eruit? Nou zo dus… Rompen, daken, losse onderdelen en dan naar de volgende halte -> assemblage. Laatste modellen zijn nog te reserveren."

6 oktober 2023

Uitleveren van het eindresultaat, december 2023.

Diorama van Unifil post 7.9 door Marco Schuurman, met een van Raamsdonk model in de hoofdrol, op de Facebookpagina Dienstmakkers NL.
[ klik voor groot ] Unifil 4333 - YP CO KN 90-09.

Diorama door Marco Schuurman [ klik voor groot ]

Veldpost:



Alle kentekenplaten 1:35 .pdf

Bericht van Aale van der Veen [ link ] 8 jan 2024: "Ook ik heb het “van Raamsdonk” model van de
YP-408 gekocht. De kerstvakantie was een mooie periode om hem te personaliseren. Maar om van de transfers een nummerbord te maken ging mijn vaardigheid toch echt te boven. Ik denk dat dat wel voor meer kopers zal gelden. De meesten zullen toch ruim boven de 50 zijn.
Daarom heb ik ze op geel papier geprint en zelfs zo was het nog een pietepeuterig werkje. Maar het werkte wel goed zoals je op de foto kan zien. Het was een kleine moeite om door middel van zoek en vervang de rest te maken. Misschien kunnen we zo anderen ook helpen."

Bericht van Roel van Essen [ link ] 27 feb 24: " Vandaag heeft een 'van Raamsdonk' YP-408 de weg naar mijn huis gevonden. BLUF (Bottom Line Up Front): MÓÓI!!!
Kijkend door de luiken zie ik de 'dodemanskist', het mechanisme om de chauffeursstoel op en neer te bewegen, de stoeltjes voor de Infanteriegroep... Aan de buitenzijde is het model ook prima gedetailleerd. En natuurlijk zie je kleine dingetjes die aangepast moeten worden, zoals de velgbouten die rood moeten zijn, het zoeklicht op de .50 wat volgens mij nét iets te klein is, en een zilverkleurige .50, de lampen van de IRORIJ die glanzend zwart moeten zijn, toppen van de breedtegeleider die een wit kleurtje moeten hebben... Zo heb je als modelbouwer ook nog wat te doen! Ik ga 'mijn' model natuurlijk personaliseren tot de B-23 van het 45e bataljon; de 'bak' waarop ik 2 jaar als pelotonssergeant heb rondgereden. Passende decals er op, de lange zweep-antenne voor de RT3600, mijn eigen 'ritselkist' achterop... Maar dat is nog even toekomstmuziek. In ieder geval véél beter dan het gietharsmodel."


KLASSIEKERS IN HET KLEIN:
Artikel in de Defensiekrant over de modellen van Robert.
https://magazines.defensie.nl/defensiekrant

Meer voorbeelden van de kwaliteit en detaillering van schaalmodellen door Robert van Raamsdonk.

TERUG