Instructie YP408 TD museum

Historische Collectie van het Regiment Technische Troepen te Soesterberg

Er zijn twee opengewerkte YP's gebouwd, beiden zijn bewaard gebleven. De tweede behoord tot de collectie van de Stichting Bravo Compagnie. [ link ]

Deze YP 408 diende als instructie model op de Kromhout Kazerne, maar in 1993 opgenomen in de collectie van het Legermuseum en opgeslagen in het MOB-Complex Grave-Driehuis. In 2012 is het voertuig overgedragen aan de Historische Collectie van het Regiment Technische Troepen te Soesterberg en kan daar bezichtigd worden. [ www.technische-troepen.nl ]

De vader van Henny Verhoeff is betrokken geweest bij de bouw van de beide voertuigen: "Mijn vader was in die tijd SM bij de Technische Dienst en Joop Pannekoek was AOO bij de TD. DAF heeft destijds alle onderdelen los afgeleverd in de Centurionhal op de Kromhout kazerne. Losse romp, wielen, motor en alle onderdelen los aangeleverd. Zover ik mij nog kan herinneren is de romp deels opengeslepen etc. Joop Pannekoek en Gerrit Verhoeff hebben die twee zodanig opengewerkt dat ze als rijdende instructie voertuigen opgebouwd zouden worden. Ik geloof dat er eentje naar Veldhoven is gegaan toen en de andere op de Kromhout kazerne is gebleven."

Henny Verhoeff: "Ik kan me ook nog herinneren dat er tijdens de bouw een ongeluk heeft plaats gevonden omdat het magazijn in de Kromhout Kazerne destijds geen slijpschijven meer had voor de slijpmachines met 9600 tpm. Ze hebben toen schijven geleverd voor een slijpmachine 6800 tpm.
Bij het slijpen is er toen een schijf vanwege het gebruik in een machine met een te hoog toerental geexplodeerd en een klein deeltje van die schijf is via de wand of het dak teruggekomen en heeft een arm van iemand beschadigd.
Was foutje magazijn, Maar die hadden wel meer foutjes, zoals o.a. radiatordeksels (geen ontluchting) in de magazijnstelling voor benzinetankdoppen (met ontluchtingsopening) te leggen. Daardoor zijn er destijds ook voertuigen geweest die een verkeerde dop op de benzinetank hadden (ze waren uiterlijk identiek) en er daardoor een vacuum ontstond in de benzinetank en het voertuig afhankelijk van de tankvoorraad korte tijd of wat langere tijd vanzelf stopte omdat de motor geen benzine meer kreeg".

Opleiding monteurs bij de School Technische Dienst van de KL. Kromhoutkazerne Utrecht.
Fotocollectie Wim den Dunnen. [ klik voor groot ]

Foto website warwheels.net

1985

8 juni 1985 Bernard Kazerne Amersfoort (Open Dag Koninklijke Landmacht).
Foto: Jaco Terlouw [ klik voor groot ]

1986

Foto van Remko, 44 Painfbat Zuidlaren, lichting 86-6, opleiding tot monteur op de Kromhout Kazerne in Utrecht 1986.

1993

Opslag Legermuseum MOB-Complex Grave-Driehuis 1993 - 2012. Foto: Jan-Willem de Boer

Opslag MOB-Complex Gave-Driehuis. Foto NMM [ klik voor groot ]

Foto NMM [ klik voor groot ]

2007

Open Dag 'Vrienden van het Legermuseum' 29 september 2007

2013

Het jaarverslag SRCTT 2013

Foto's boven en onder door Jan de Weijer tijdens het museumweekend, april 2013.

2016

Vaste opstelling van het RCTT Soesterberg. Foto's d.d. 16 april 2016.

TERUG