KN
89-02

Foto door Michel van der Vegt [ klik voor groot ] Landmachtdagen Joh. Postkazerne 2010.

Dit commandovoertuig werd vermoedelijk, samen met de KN 90-49 en de KN 88-89, begin jaren 90 geruild door het Legermuseum Delft met het Koninklijk Legermuseum in Brussel. In die periode, kort na de afschaffing van de YP, had Delft meerdere voertuigen voor dit doel ter beschikking gekregen. Zo werden ook YP's met Frankrijk en Engeland uitgewisseld. Brussel had geen affiniteit met de DAF's aangezien deze nooit in Belgische dienst waren geweest. Het duurde ook niet lang voordat de eerste werd afgestoten. Dat werd deze YP, ooit in dienst van het PIROC.

Volgens welingelichte bronnen werd het voertuig wegens bewezen diensten geschonken of verkocht aan de hr. P. Brokking, destijds vrijwilliger bij het Brusselse Legermuseum. Deze zou ook verantwoordelijk zijn voor het overschilderen in de witte Libanon outfit.

KN-89-02 aan het begin van zijn carriere bij het PIROC. Schoongemaakt na een week lessen op Oirschot 1968. Foto van Koos van Herpen PIROC instructeur [ link ]

Logo van de boogschutter op de voorzijde, dus de boordschutter-rijopleiding.

1976 de 89-02 uit het album van Album van Bommel [ link ] [ klik voor groot ]

Foto's Co Hogervorst [ link ] 1985.

Foto Wim den Dunnen: "Naar rechts richten" Een bekend commando bij een appel of exercitie. Het kon blijkbaar ook met uitgefaseerde DAF YP-408 pantserwagens op de verzamelplaats van defensie op Kamp Soesterberg. Zo stonden ze er namelijk bij op 4 oktober 1988. Het lot voor velen zou de snijbrander worden, maar de voorste YP de KN 89-02 zou die dans ontspringen en nog een geheel nieuw leven tegemoet gaan. Daarover meer onder de volgende foto.  [ klik voor groot ]

Foto Wim den Dunnen: "De DAF YP-408, de KN 89-02, staat hier nog aan kop van een lange rij naar rechts gerichte YP's bij de verzamelplaats van defensie op Kamp Soesterberg, nadat deze jarenlang bij de rijopleiding van het PIROC was ingezet. Op 4 oktober 1988 bij de verzamelplaats in afwachting van de snijbrander maar het lot zou anders beslissen. Een aantal YP's ging namelijk naar het toenmalige Legermuseum te Delft om als ruilobject te dienen. Zo ook deze YP en kwam uiteindelijk terecht bij het Legermuseum te Brussel en werd Libanon wit gespoten daar. Paste eigenlijk niet in de collectie van Brussel en werd niet geheel volgens de regels verkocht (er is nog een onderzoek door defensie geweest naar de toedracht hiervan) en kwam toen terecht bij een lid van de Nederlandse DPA, of te wel de Dutch Peace Army." [ klik voor groot

Uit CMV 2004 met dank aan Martin Hoogerwerf. Na uitfaseren in NL overgegaan in Belgische handen.

Foto dankzij René Daniëls [ klik voor groot ]

Foto dankzij René Daniëls

  Nog in Belgie met [B] kenteken LXB-497 op de Sint-Katelijnevest in Antwerpen.

De foto's in Antwerpen zijn vermoedelijk genomen tijdens een rally in 1993. De YP heeft nu een Belgisch kenteken LXB-497. Na verloop van tijd heeft Brokking de YP verkocht aan de hr. L. Spreen uit Drenthe, die de YP verder heeft gerestaureerd en in topconditie heeft gebracht. Het voertuig werd ondergebracht bij voertuigenclub DPA, Dutch Peace Army. De DPA is veelvuldig te gast op Open Dagen van de Koninklijke Landmacht. De registratie "Unifil 4332" is in Libanon afgegeven voor de KN 88-74 [ link ].

De Stem, april 1996 [ klik voor groot ] laatst bekende Belgische foto.

Foto: Wim den Dunnen © 2002 tijdens Open Huis OTCVUST, Legerplaats bij Oldenbroek 28-09-2002. Nederlands civiel kenteken BE-33-35. Nu eigendom van de fam. Spreen.

2002 Oldenbroek

Foto door Michel van der Vegt [ klik voor groot ] Landmachtdagen Joh. Postkazerne 2010.

Maandag 21 april 2014 werd de Open Dag en militaire ruilbeurs georganiseerd door de Dorstige Types in Gorinchem naar aanleiding van 35 jaar Libanon. Het was een drukbezochte beurs op Tweede Paasdag. Er waren diverse oude militaire voertuigen te zien, waaronder de DAF YP408 van Lammert Spreen.

NB: Op donderdagavond 31 augustus 2017 is het museum “Dorstige Types” getroffen door een enorme brand. De CADI, de kantine van het museum en 2e huiskamer voor vele veteranen wordt daardoor verwoest. Het pand, het interieur, de historische collectie en de memorabilia zijn verloren. De loods met ongeveer 40 militair historische voertuigen en een klein museum is gespaard gebleven.

De KN 89-02 is tot in de kleinste details in concoursstaat.

Het prachtige interieur met de unieke periscoop. Vroeger een normaal beeld, nu enkel nog in deze YP terug te vinden. Alles in nieuwstaat.

Foto bron: www.facebook.com/43Mechbrig 2014 met dank aan Ad Weeda.

[ Volgende ] TERUG