Van oorsprong een PWI-S PC bij de Demcie (Demonstratie Cie) Kamp Kranenburg Harderwijk. De 75-42 werd het prototype van de mortiertrekker en als zodanig beproefd. Foto uit het archief van Hans Heerink [ klik voor groot ]
Zelfde foto, nu uit het Voorschrift VS 7-440/4 Gevechtsexercitie Pantserinfanteriegroep en Peloton (wiel) 1969.
Onder de achterdeuren al de gaten voor het bevestigen van een trekhaakstoel. Links daarnaast een electrische aansluiting.
De 75-42 op een demonstratiedag in Harderwijk. Hoe werken de
luikjes.... Toen nog als PC.
Foto uit het archief van Hans Heerink.
Een demonstratie van het openen en sluiten van de luiken. Hiervoor werd ook de KN 75-42 gebruikt
Foto uit het archief van Hans Heerink [ klik voor groot ]
De gaten voor de trekhaakstoel en de electrische aansluiting zijn goed te zien.
De foto's onder en boven laten de 75-42 zien tijdens de conversie tot mortiertrekker, de trekhaak is al gemonteerd en er werd overwogen de mortier op het dak te vervoeren.
In april 1966 wordt een onderzoek gedaan naar deze manier van vervoer aangezien het vervoer als aanhangwagen, de Brandt Raye mortier is als aanhangwagen geconstrueerd, onacceptabele moeilijkheden gaf. Namelijk (1) omslaan in het terrein en (2) niet achteruit kunnen rijden b.v. bij het in stelling brengen van de mortier. Men sprak in dit onderzoek over de 'Mortierdrager'.
Behalve de mortier van 670 kg zou er een hefinstallatie geplaatst moeten worden van 300 kg. Het onderzoek behelsde dus onder andere of de constructie van de YP achteras (tandemstel) dit extra gewicht kon dragen. De conclusie was gematigd positief. Waarom uiteindelijk is afgezien van dit ontwerp en er toch voor het aanhangwagen model is gekozen blijft de vraag.
Met dank aan Hans Molter
Omgenummerd naar KN 86-00 en als mortiertrekker verder. De Ost 13, 45 painfbat. Het kenteken 75-42 kwam daarmee te vervallen. Foto: Luc Lubberts
Still uit het filmpje van Jaco Terlouw. Import van VHS film gemaakt op 26 augustus 1989 op complex Zeisterspoor-Noord tijdens de Open Dag Koninklijke Landmacht. De 86-00 omgenummerd naar O24.