Wim van Loveren

Op deze foto sta ik links samen met m'n dienstmaat Ger Krottjé. De foto is genomen in september 1965 tijdens onderhoud op Kranenburg-Zuid, Demonstratiecompagnie DEMCIE te Harderwijk.
DEMCIE-Harderwijk had v.a. 1964 de primeur van het gebruik van de eerste vier DAF YP's!

DEMCIE staat voor Demonstratiecompagnie. Een onderdeel van het Wapen Limburgse Jagers, gelegerd in Harderwijk op het kamp Kranenburg-Zuid in barakken (zie de foto's op de prachtige
site www.legerplaats.nl ) Naast YP-technici, administratie en overall-kader waren er 4 tirailleurgroepen met "wisselspelers". Elke groep had z'n eigen YP en moest sowieso op een sterkte van 9 personen zitten. Vooral het aantal voet- en beenblessures bij "rijdend uitstijgen" was non-stop fors, waardoor de groepen nogal flink wisselden qua samenstelling.

De YP was vrijwel altijd "organiek geladen": de hele bende erin, tot rollen prikkeldraad toe. Niet altijd even lekker om met een rotgang over de hei heen te dreunen. Maar als je het maar lang genoeg doet, went alles, of niet dan?

De DEMCIE was eigenlijk een beetje het proefkonijn van de moderne infanterie. We moesten van alles uitproberen. Een nieuw vervoersmiddel, nieuwe wapens als bazooka's e.d., nieuwe kledij, uitmonstering, schoeisel. Echt, 'k heb schoenen aangehad, die Amerikaanse astronauten een jaartje later op de maan aan de voeten hadden. Nooit weer teruggezien. 'k Ben 'ns uit een YP gesprongen en - natuurlijk - gevallen en hoppa: pukkel, ransel, de hele zooi lag van m'n lijf af, omdat die ene door de makers ervan bejubelde gesp op de grond door een onefffenheidje meteen opensprong. Wat een rotzooi en wat een gedoe! De enige, die het altijd deed, was ons voertuig. Alhoewel je een YP ook best wel van een boerenweggetje voorzien van de waarschuwing "zachte berm" met de kont onwrikbaar in een diepe sloot kon krijgen. We hadden een chauffeur, die daar een meester in was.

We werden ook ingezet bij het afnemen van examens.. Oudere sergeanten 1e klas, die voor hun pensionering het met een half streepie méér nog tot sergeant-majoor konden schoppen. De mannen haalden we meestal keurig netjes met onze stationcar bij de Sroki-Ermelo (kazerne Jan van Schaffelaer) op. Vaak waren de kandidaten doodnerveus: ouwe mannen die tientallen jaren op een houten stoel hadden gezeten en nu plots voor het onderdeel "praktijk" met een stelletje onwilligen het veld in moesten als waarnemend-groepscommandant. En dat alles onder het oog van een vijfkopige examencie,
die niet ingreep als het uit de hand liep.
We waren echt goed getraind, dus wisten wat ons te doen stond. Daar hadden we van niemand commando's voor nodig. Wij maakten zelf uit wie er voldoendes scoorden! Mannen met een grote bek naar ons gingen geheid onderuit.
Een kort knikje was voor de groep voldoende om alles tegendraads te doen. We hadden ook van doen met "hoger kader". Met bluffers, die van eerste luit kapitein wilden worden. Slechts een enkeling haalde het. De rest ging letterlijk op de bek. De YP's maakten ineens gekke sprongen, scheurde naar links in plaats van naar rechts, in z'n vooruit en niet achteruit. Kortom, deed het niet zo als "de pipo" wilde. Onze gastcoach werd in een oogwenk wagenziek en kotste echt alles eruit. Fantastisch en gelaten hoorden we dan na afloop de scheldkanonnades aan.
Je kon de jongens van de DEMCIE in hun YP's maken en breken. Fatsoen werd door hen echter op hoge prijs gesteld.

Op de tweede foto staat onze tirailleurgroep samen met majoor Olymans. Deze foto is genomen "aan de overkant" op Kranenburg-Noord in oktober1965. Alleen de namen van de bovenste vier weet ik zeker. 
Zittend op de YP van links naar rechts: Boelhouwer (voornaam?),YP-chauffeur Rob Noordover, ikzelf ( pal achter grootmajoor Olymans ) en Arie van de Zijde. Staand: Schepers - Schilders - v/d Bosch - grootmajoor Olymans - korporaal De Heer en sergeant Van Sprundel. Die laatste namen heb ik via e-mail ontvangen van oud-dienstmaat Willem Broekman, lichting 64-6.
Hartstikke leuk toch?
Het is tenslotte al bijna 38 jaar geleden...oktober 1965. Ook toen ergens op een donderdagavond een special-openingsavond van het nieuwe Cultureel Centrum van Harderwijk:
Milly Scott met Fernando en Filippo, Trea Dobs, Johnny Lion en The Jumping Jewels, Rob de Nijs met The Lords en nog andere artiesten. Onder hen de lieveling van alle militairen: Shirley Zwerus. Wat een stuk! De zaal werd bijkans afgebroken. Velen vlogen het podium op. Marechaussee erbij. Prachtig!

Wim van Loveren
lichting 64-5
Lindestraat 13
3812 MS Amersfoort

Joey op de "YP van opa"!!

TERUG