Rinke Elzenaar

Ik was KPL 1 Rinke Elzenaar en ik ben 6 jaar rij-instructeur geweest op de YP 408 in Veldhoven P.I.R.O.C. Vanaf 1977 tot 1983. De eerste 2 jaar als instructeur boordschutter, daarna heb ik dienstplichtige soldaten opgeleid tot chauffeur YP 408. ‘K had het daar goed naar mijn zin en met mij nog vele anderen. De bijnaam van P.I.R.O.C. is dan ook ontstaan als Prinses Irene Rust en Ontspanning Centrum.

Hier een lichting dienstplichtigen op de YP 408 en een aantal instructeurs ervoor, met uitzondering de persoon die links staat met de helm op is ook een dienstplichtige. Dit was trouwens een goede lichting (zij leverden 2 flessen whisky op). Van links naar rechts zijn het KPL 1 ????; ik (KPL 1 Rinke Elzenaar); KPL 1 Reier Hollanders; ????; KPL 1 Hans ????.

Wil je weten waarom ik zo moeilijk kijk? Kijk dan zelf even naar de foto’s hieronder.

Toen was het ijs toch iets te dun.

Het achterste voertuig is van KPl 1 Jan Verbeek met achter het stuur KPL Wil de Bruyn. Zoals je ziet moest hij het nog leren en moesten wij hem wel uit het ijs trekken. Dit is gebeurd met de korte kettingen van de voorste voertuigen van KPL Jos Kleine en van mij. Hierna konden er met de korte kettingen geen tweede wiel meer opgehangen worden daar de schakels niet meer rond maar ovaal waren.

Daarna moest er onderhoud gepleegd worden en dan werd er met de overall aan gewerkt, ook door de instructeurs.

Dan stond de YP er zo bij uit te druppen. Was voor het lesgeven bij het voertuig heel gemakkelijk. Ik ben in die tijd ook getrouwd en mijn collega’s hadden toen een grote verrassing voor me bedacht. Zij hebben daar wel veel moeite voor moeten doen, om toestemming te krijgen om met de YP 408 voor het stadhuis te mogen staan. Hier een aantal foto’s hiervan:

Dit is toen wij het stadhuis ingingen.

Nog rustig maar zoals je ziet kijk ik al benauwd

Hier stonden mijn collega’s te lachen omdat wij opdat moment er tussendoor liepen en een van hen (KPL Jos Kleine) op de claxon drukte met zijn voet. Dit maakte zoveel lawaai dat de fotograven geen foto’s meer hebben gemaakt tot dat wij in de auto zaten.

Wij vonden het wel zeer speciaal, ook mijn nichtje en neefje.

Dit was bij het naar buiten komen (groep’s foto) Collega’s links naar rechts KPL1 Appie Werkhoven; Kpl1 Freek Dalstra; Hugo Hoofdwijk; Jos Kleine en Frans Sengers Met voorop de YP 408 het embleem van de Boordschutters.

Hierboven de doorwaad bak op de kazerne! De instructeur is Kpl1 Jimmy Dumpel.

Dit dachten wij dat ook te kunnen buiten de kazerne. Maar helaas er zat geen water in de sloot.

Prins Carnaval leek het ook wel wat om gefotografeerd te worden bij een YP 408. Dit was het wat mij betreft. Hoop dat we op deze mannier meer oud collega’s terug vinden en dan weten wat ze nu doen. Groeten: Rinke; Klara; Robbert en Frits

TERUG