Nico Plönes

Ik was van lichting 83-2, bij het 48e Painfbat, oftewel 48e pantserinfanteriebataljon, C-Cie, Charlie compagnie, Van Heutsz. Je werd alleen bij Van Heutsz ingedeeld als je crimineel of eigenwijs was, dat laatste gold voor mij. Ik was enigszins bijdehand tegen de selectieofficier, nu blijkt dat je dat dus niet moet doen. Wel lekker gekampeerd al die dagen in Duitsland e.d. Ik ben opgekomen in de Isabella kazerne in Vught, voor de opleiding Dragonschutter een draadgeleid antitankwapen met een bereik van ongeveer 1000 meter en een trefzekerheid van 100%. Na mijn opleiding waarvan een gedeelte in Harderwijk werd gedaan ( 3 weken ), zijn we overgeplaatst naar de Koning Willem I kazerne alwaar we parate hap waren. De foto's van de kazerne en de oefening waren genomen tijdens de oefening Atlantic Lion.

Het vertrek van de colonne vanuit de Koning Willem I Kazerne in Den Bosch naar Duitsland, richting Atlantic Lion, een NATO oefening in 1984. ( noot webmaster: let op de bagagerekken op de voertuigen van de CC en PLV-CC ) [ klik voor groot ]

Eerste nacht in Duitsland. Ik kijk net even achterin het voertuig

Dragon

De Dragon/PC YP 408 had een groot rek bij de linkerachterdeur waar ca. zes Dragons in konden. De Dragons hadden een losse kijker die uitwisselbaar was tussen de Dragons onderling. De Dragon is een kleine uitvoering van de TOW met een bereik van ca. 1000 meter, de TOW heeft een bereik van ca.3200 meter echter ze werken hetzelfde.

In mijn diensttijd had een peloton, vier YP 408, waarvan 1 met Dragon`s en 3 met Carl Gustav. De Dragon Schutter had een UZI, de Hulpschutter een FAL, 1 YP had twee van deze ploegen. De schutter had één Dragon op zijn nek, en een kijker om zijn rug, de hulpschutter had twee dragons op zijn nek. Verder hadden de andere YP`s dan elk een MAG mitrailleurploeg en een TLV (Terugstoot Loze Vuurmond) ploeg aan boord. Tevens had het PC voertuig ook nog een ordonnans aan boord, deze taak vervulde ik ook vaak bij afwezigheid van deze persoon. Alle YP`s hadden verder nog 6 LAW`s aan boord. (Licht Antitank Wapen)

TERUG