Martin Vente

Martin, uitblazen tijdens de oefening.

Wij kwamen op in Arnhem in de eerste week van het jaar 1979 en hebben daar 14 maanden veel lief en leed gedeeld. Het was een behoorlijk strenge winter met veel sneeuw en ijs, voor mijn gevoel was het dit weer tot ver in februari. Hierdoor was het zeker in het begin behoorlijk afzien.

Sinds een paar dagen ben ik weer in contact met de oude maten Lonny en Edwin. Edwin belde mij op en eigenlijk bij het horen van zijn stem en naam stond hij mij weer voor de geest. Als je er 'voor gaat zitten' is het frappant dat er toch nog best veel van de periode is blijven hangen. Aan de hand van o.a. de onderstaande foto's en de verhalen van anderen komt er veel boven.

Een van de mooiste anekdotes is wel het volgende verhaal.
We zaten in mei in Ede op de hei. 's Nachts (avond) op patrouille, de weg een beetje kwijt en vervolgens kwamen we in Ede?? uit. Eerst her en der aanbellen voor drinken (het lukte zelfs om bier te pakken te krijgen). Op het laatst zijn we daar in een hotel aan de bar geŽindigd, waar op dat moment een Zweeds?? dameselftal (allen redelijk aangeschoten) was neergestreken. De puinhoop was daarna niet te overzien. Kader ging daarna ook redelijk uit zijn bol o.a. wegens ons veel te laat terugkomen.

De foto's zijn allemaal genomen in Vogelsang ten tijde van de eerste (twee weken durende) oefening in Duitsland. De eerste week was het slecht weer, de tweede week (foto's) was het stukken beter en was het allemaal zo slecht nog niet.

Martin Vente
Lichting 1979-1
11e Painfbat Garde Regiment Grenadiers
Charlie Compagnie (Steen Compagnie)
Saksen Weimar Kazerne Arnhem

Op zaterdag uitladen voor het weekend in Vogelsang - kazerne 'van Dooren'.

De YP408 met boordschutter Schippers - Vogelsang.

De .50 van Schippers.

De groep, uitblazen tijdens de oefening.

De YP408 in camouflage.

Einde oefening, wachten op vervoer.

Wachten op de terugtocht naar de Nederland.

Op weg naar huis.

TERUG