John Snel

Mijn naam is John Snel, lichting 79-5.
September 1979 opgekomen in de JWF kazerne in Assen bij het 43 PaInfBat. Het 43ste was opleidingbataljon geworden voor de lichtingen die naar Libanon werden uitgezonden.

Van de tijd in Assen heb ik maar 2 foto's van de YP408. Ze zijn gemaakt tijdens een oefening bij Havelte. Klaagt men dat het tegenwoordig veel regent, toen kon het dus ook aardig er uit vallen. De chauffeur schakelde helaas op een verkeerd moment waardoor de YP stil kwam te staan. Onze YP stond er achter en we zagen onze voorganger langzaam dieper zakken. Er zaten geen stoppen in de bodem. Iets waar men op moment achter kwam.

De andere foto's zijn van de Libanon periode. Ik zat op post 7-13, Sribinne (klinkt als), 2 lettergrepen). Toen ingedeeld bij het 44ste uiteraard

De foto's van de aflossingen laten het moment zien dat de YP de mannen naar de 2 buitenposten
bracht; 7-13B en 7-13C. Normaal was het lopen geblazen naar de buitenposten maar zo nu en dan
moesten er toch meer voorraden mee dan dat er gedragen konden worden. De YP werd dan ingezet.
In de "bak"onder andere Johan vd Velde, Harrie van Dijk, Theo Lurvink, Andries Visser en Eddy Jansen. op de boordschutterplaats Sgt Ruud Huygens. Chauffeur (1 van de 2) was hier Louis de Bas.

De andere foto toont Lei Huver, de andere chauffeur van ons op "zijn" 408. Deze foto is genomen tijdens
een sight-seeing trip door het gebied.

Een van onze YP's was aanwezig geweest bij een incident in At-tiri in Irishbat waar Dutchbat ingezet werd in het kader van de reaction force. Een klein souvenir hiervan was een kogelgat.

De overige foto's zijn genomen tijdens een week Naqoura. Daar werden we ingezet om examens in goede banen te leiden. Met 2 YP's waren we aanwezig. Het was een rare bedoening. Leerlingen met pistolen om wat betere cijfers te krijgen, hele boeken die doorgegeven werden door familieleden. En s'avonds feest aan het strand met de Ieren, Ghanezen en Fiji's.

Van de donkere heer bij de YP weet ik geen naam meer. Het was een Ghanees, maar daar houdt het dan ook op. Een van de functies van de YP werd het strak houden van het volleybalnet. 

Op de 3e foto's 2 mannen waarmee ik die week samen dienst draaide in Naqoura. Ik doel hierbij op de Nederlandse mannen, de tropische verassing in het midden was 1 van de velen en leken veel op elkaar. Ben helaas hun namen kwijt, maar wie weet komen ze hier wel eens en herkennen ze zich op de de foto.

Dat was zo een beetje mijn verhaal.

Groeten John Snel, 79-5

TERUG