Jan van der Veer

Vanaf 1975 tot 1983 heb ik als technisch specialist gewerkt bij de landmacht. Eerst bij 41e Painfbat in Ermelo en later (vanaf 1979) bij 42 Herstel. Hier heb ik van alles en nog wat meegemaakt met de YP. Hoofdzakelijk het derde echelon onderhoud.

Tijdens mijn diensttijd bij 42ste herstelcom. kreeg deze yp last van motorproblemen. Oplossing; nieuw blok erin. De auto is van het 45ste infanteriebataljon wat toendertijd gelegerd was in Steenwijk.

Zo werd het blok eruit getakeld door een YB616 Takelwagen.(deze zijn ondertussen vervangen door de YBZ3300). Op de yp: sgt. Renkema, op de takeldoos kpl1 van Ee, staand Kpl1 van Milgen (nu sm onderdiagnosticus bij 13 lmb)

Weg met dat ouwe ding en rap een nieuwe erin.

Op deze manier werden de reservedelen vervoerd van een herstelcompagnie. In die geopende kist een YP motor. Bijna alle andere onderdelen die benodigd waren voor een grote reparatie werden zo meegenomen.

Deze M113 had een bepaald remprobleem waardoor het linksafslaan niet helemaal goed ging. Wat hier heel erg opvalt , na dit 'ongelukje' is de intens droevige blik van de KN 85-82 alsof deze YP zeggen wil 'had jij nu toch maar wielen gehad'.

Deze foto is gemaakt tijdens een oefening in kamp Vogelsang. Op de auto links is de korporaal René Piersma en rechts ben ik zelf.

TERUG