Hans Bazen - PIROC

Hans Bazen helemaal links op de groepsfoto

"Ik ben Hans Bazen en was in dienst in 1964-1965 en ik kijk soms naar jullie YP-408 series op internet. Ik was al lang van plan om mijn foto’s met jullie te delen en via mijn broer Ben hoop ik dat dat lukt.

Ze zijn allemaal op de PIROC genomen. Ik was al monteur toen ik in dienst kwam en ik sleutel nog steeds graag aan oude modellen. Ik ben in 1970 naar de States verhuisd. Eerst naar New York en wat later naar New Mexico. Genoot van de 8-cilinders met “Vinnen”, terwijl mijn eigen eerste auto een Fiat Topolino was. Veel plezier mee gehad maar ook vaak de lagers vernieuwd. Ik had geluk en kon in New Mexico, in Las Lunas een klein bedrijfje kopen en uitbouwen onder de naam “Hans Foreign Cars”. Zoon Roland doet de zaak nu en als gepensioneerde blijf ik zijdelings betrokken.

In dienst begon ik in Maastricht, vervolgens naar Utrecht voor de opleiding DAF diesel en toen als monteur naar de PIROC; daar was de rijschool voor YP’s en tanks. Dat was een groot feest! Soms moest ik voor een proefritje of probleem naar DAF Geldrop en dan stopte ik bij “ons Moe” voor de deur om een bakje koffie te doen. Er zijn maar weinig moeders die een stukje mee reden in dit bijzondere voertuig. Lachen."

De broer van Hans, Ben Bazen schreef het volgende:
"De foto’s spreken voor zich. Hans amuseerde zich in de “Speeltuin”. Ik denk niet dat hij echt veel heeft bijgedragen aan het stoppen van de Russen, maar je weet maar nooit! Op de groepsfoto staat hij links.
Mijn broer is een echte auto-freak. Zijn hele leven bezig met techniek. Vooral oudere auto’s betekenden veel voor hem. Hij was getrouwd met een meiske uit de buurt die zich gelukkig voelde bij Hans met zijn hobby’s. Hij was gedreven om het oude karretje weer mobiel te krijgen. Altijd bezig met het zoeken naar originele onderdelen. Hij restaureerde van alles: Healyes, E-types, Rollses, Volkswagens, Mg’s maar ook oude leger voertuigen. Hij had daar in de States ook de klanten voor. Verdiende een aardige boterham. Hij rijdt zelf in een Healey maar heeft ook nog een zelf omgebouwde Willys uit 1947. Laatst kocht hij nog een leger UNIMOG, vastgeroeste motor. Maar hij kreeg hem aan de praat. Wij, broers en zussen, zijn trots op hem. Doorzetter, techneut en humor. Helaas is hij nu ernstig ziek. Hij is boos op de dokter: “Als jouw auto kapot is kan ik hem maken! Dat is mijn vak. Hoe zit dat bij jou?”
Ik voeg nog foto's bij van Hans bij de UNIMOG en van de Willys."

Groet Ben Bazen, 29 april 2020
PS Als er meer YP vrienden zijn die zich interesseren voor de foto’s, laat het me weten:
Furnitureben@live.nl

Hans Bazen in zijn zelf omgebouwde Willys uit 1947

Hans in zijn UNIMOG

Hans Foreign & Domestic Car Repair. Los Lunas, New Mexico USA.

Broer Ben Bazen voor de UNIMOG.

TERUG