Cor Trouwee

Opgekomen als lichting 63-1 geplaatst in de Frederik Hendrikkazerne te Vught en 4 maanden daarna overgeplaatst naar de Demonstratiecompagnie te Harderwijk op Kranenburg-Zuid in kamers van 9 personen. Ik zat bij de VUVO wat betekend vuur-voorstellingspeloton. Wij waren een aparte groep binnen de compagnie, wij werkten dikwijls met springstof om b.v. mortier of kanon inslagen na te bootsen. We deden dat met snoeren van 250 meter met om de paar meter een blokje van 250 gram trotyl.

Ik viel met m'n neus in de boter want wij waren uitgekozen om de YP408 uit te proberen. Er waren er 4 in heel Nederland en moesten hard lopend in of uit de wagen klimmen en lange ritten maken o.a. van 250 kilometer van Harderwijk naar Winterswijk en dan naar Utrecht en weer naar Harderwijk via de pyramide van Austerlitz waar we uitstapten en wat gingen drinken, de wagens gaven natuurlijk veel bekijks.

Ook moesten we opkomen voor kranten foto's die gemaakt moesten worden. Ook de tankbaan in Amersfoort moest getest worden. We zijn ook bij de DAF fabriek gaan kijken en werden daar goed ontvangen. Tussendoor waren we veelvuldig vijand van generaals en andere hoge officieren die op herhaling kwamen of moesten zien hoe een origineel bivak opgezet werd.

Bij Havelte op een van de testen het was een avond-nacht test kwam soldaat Thijs om het leven toen de YP408 een zandafgraving in kantelde, dit vergeet je nooit meer, hij moest nog 6 weken dienen voor hij zou afzwaaien.

Eind '63 waren de testen over en kwam van defensie operatie chirurg van start voor de landmacht wat inkrimpen inhield van de krijgsmacht, ons peloton werd helaas opgeheven en verdeeld. Ik kwam helaas bij de mortieren omdat ze daar mensen te kort kwamen. Ik zei helaas omdat de mannen die naar de tirailleurs overgeplaatst werden mochten 6 maanden eerder naar huis. Wij moesten met 3 man blijven en de tijd uitdienen zonder de YP408 balen natuurlijk. Ondanks het ongeluk heb ik hele goede herinneringen aan de YP408. Ik heb zelfs gehoord dat de YP408 waar ik in gezeten heb gerestaureerd wordt.

YP-408 op Leuvenumse heide tijdens oefening

Op de tankbaan in Amersfoort. Alles uitproberen

Proefrit van 250 KM

Binnenkant YP-408

Bovenaanzicht YP-408

Demonstratie in Piroc Oirschot

Graf soldaat Thijs

TERUG