Gijzeling Deil Januari 1973

Maandag 29 januari 1973, twee criminelen, Daniel (Daan) Denie en Johan (Jan) Brouwers overvallen een postagentschap in Den Bosch, buit 3000 gulden en wat postzegels. De politie is hen echter snel op het spoor. De gestolen vluchtauto wordt langs de snelweg Den Bosch - Utrecht aangetroffen. Een automobilist meldt dat hij onder bedreiging van een vuurwapen zijn auto moest afstaan en een veehouder uit Enspijk-Deil geeft door twee verdachte figuren te hebben gezien. Zich verschuilend, over sloten springend, bereiken Hagenaar Daan (26) en Jan (24) uit Den Bosch de boerderij van de familie Smits in Enspijk gemeente Deil. De mannen verschansen zich in de boerderij waar op dat moment boer Smits, zijn vrouw en dochter aanwezig zijn. De boerderij wordt omsingeld door de politie en de eerste gijzeling door gewapende overvallers in Nederlandse historie is een feit.

De KN 89-57 en de KN 76-20 onderweg naar de boerderij in Deil. De camouflage beschildering van het 48ste in die periode is goed te zien.
Defensiekrant [ klik voor groot ] dankzij Fred Klijndijk.

Journaalbeelden van het oprijden van beide pantservoertuigen naar de boerderij. Opvallend dat de bemanning van het eerste voertuig, de Charlie 7, onder pantser blijft en de chauffeur op periscoop rijdt. Dat zegt iets over het ingeschatte dreigingsniveau.

Beide mannen zijn zwaarbewapend en het wordt pijnlijk duidelijk dat de (rijks)politie hier niet op is voorbereid. Men houdt er rekening mee dat de overvallers zich schietend een uitweg zullen banen. Met dit argument en bij wijze van machtsvertoon worden twee YP's geleend van het 48 Painfbat van Heutsz uit Den Bosch. De Bravo 2 (KN 89-57) en de Charlie 7 (KN 76-20) worden vlak bij de boerderij opgesteld.

De volgende middag, na een gijzeling van 26 uur en langdurige onderhandelingen vertrekken de Daan en Jan, samen met de moeder van Daan, een advocaat/onderhandelaar en een ongewapende rechercheur als chauffeur in een Mercedes naar de Lange Beestenmarkt in Den Haag. Daar, in zijn ouderlijke woning, is het Daan toegestaan afscheid van zijn familie te nemen. Omstreeks 20.00 uur die avond dwingt de politie, tegen de afspraken in, met salvo's traangas granaten door de ramen de beide overvallers tot overgave.....

Bij overheid en politie werd duidelijk dat deze niet over de juiste wapens en middelen beschikten om degelijke gebeurtenissen het hoofd te bieden. De aktie was o.a. de aanzet tot modernisering van de bewapening van politie en ruim drie weken later werd de BBE opgericht.

"Voordat procureur-generaal Hustinx in het beleidscentrum aankwam, had hij opdracht laten geven militaire pantserwagens naar Deil te sturen. De pantserwagens konden volgens de procureur-generaal die doelen dienen: het publiek op een afstand houden, eventuele assistentie van criminele vrienden van de gijzelnemers voorkomen en de gijzelnemers de overmacht van de overheid tonen. In de media ontstond veel kritiek op het verschijnen van de pantserwagens. De gijzelnemers eisten later dat deze pantserwagens verwijderd zouden worden
In de loop van de nacht verscheen een majoor van de Marechaussee met acht scherpschutters in Deil. Dit was voor de Bijzondere Bijstandseenheid Krijgsmacht (BBEK) het eerste officiŽle optreden namens Justitie"

Archief John van Hest

TERUG