Opschriften en logo's

Door de jaren heen werd de YP voorzien van tientallen logo's en opschriften. De meeste officieel, sommigen individuele artistieke toevoegingen. Hier onder enkele van deze hiëroglyfen in willekeurige volgorde. Heb je er nog een? Mailen!

Onder aan deze pagina staan een aantal opschriften waarvan de betekenis nog niet (geheel) duidelijke is. Weet er er wat vanaf? Mailen!


Bataljons aanduiding 48 pantserinfanterie bataljon. Neus en achterzijde.
 
Voertuig nummer, diverse varianten. Rechterzijde neus en rechter achterzijde. De nummering is over de jaren kennelijk meerdere malen veranderd.
In dit voorbeeld de Bravo 13. Voor 1976 gebruikt op het voertuig van de Bravogroep van het 2e peloton. Na 1976 toegekend aan de Charliegroep van het 1e peloton. Voor een complete lijst [ klik hier ].

   
Rechterzijde motorkap. Dit voertuig is ontstoort. Alleen voertuigen die voorzien waren (en zijn ) van deze S mogen in de buurt van radio zend installaties komen. Er zijn condensators geplaatst bij de startmotor / dynamo / ontsteking.
 
Neus rechts voor. Brugclassificatie in tonnage. Was eerst 10 werd later 13. Voertuigen met 12 en 14 zijn ook bekend.
 
Internationaal tactisch teken voor pantserinfanterie. Kruis staat voor infanterie, ovaal voor pantser. Variabel voorzijde/achterzijde. Soms in combinatie met bataljons aanduiding of aangevuld met 3 dikke "punten" in het onderste vlak. Bovendien kan in het midden van de bovenste lijn een kort rechtopstaand streepje staan, aangevuld met links de compagnies - en rechts de bataljonsaanduiding. Bijvoorbeeld: A | 15. Voertuig behoord toe  aan de Alfa Cie. van 15 Pantserwielinfanteriebataljon
 
Lesvoertuig in dienst van het Pantser Infanterie Rijopleidings Centrum te Veldhoven. Meestal neus rechter voorzijde. Tevens werd de opleidingsrichting op de neus gezet:
BK voor beroepskaderpeloton; BS voor boordschutterpeloton; CH voor chauffeurspeloton.
   
De springende granaat van het 11 painfbat Garde Grenadiers. De Grenadiers kwamen in de 17e eeuw in het leger en waren oorspronkelijk granaatwerpers.
Gele springende granaat op rood veld met blauwe rand. Ook met kroon zie 76-03 en ander design zie 75-15.
   
De Ost - Cie van het 11de heeft ook een tijd over de granaat het embleem met de Ost beer gevoerd voorop de YP's. (AH)
[ link ]
   
   
Varianten 11 painfbat
-  zwarte granaat op rood veld en kroon(Konings cie) A-Cie 85-06
-  zwarte granaat op wit veld B Cie 75-25
-  zwarte granaat op blauw veld C Cie 87-11
-  zwarte granaat op oranje veld voor SSV 90-44
   "Indian Head" in veel verschillende uitvoeringen aangebracht op de frontplaat van voertuigen van het 48e painfbat Regiment van Heutsz. De oud militairen van het Nederlandse Detachement Verenigde Naties, die destijds na aankomst in Korea werden ingedeeld bij 38 US Infantry Regiment "Rock of the Marne" (1950-1954), dat tot het 2e US Infantry Divison "Second to None" beter bekend als "Indianhead Division" behoorde, zijn gerechtigd het embleem van US Infantry Division, een Indianenkop op een witte ster, te dragen.
Het 48 Painfbat voerde, ter blijvende herinnering aan hen, in 1967 de "Indianhead" op de voertuigen in. In 1977 werd de "Indianhead" officieel ingevoerd als borstzakembleem voor het gehele bataljon. Deze tradities zijn door het 12e Infanteriebataljon Luchtmobiel overgenomen. Ook vind je het "Indianenhoofd" terug op de basisgevechtsjas.
 
"Citadel van Antwerpen" onofficieel embleem van het 43 painfbat Chassé. Frontplaat links voor. Generaal Chassé verdedigde deze vesting tegen een twintigvoudige Franse overmacht in 1832.
 
Kikker gevoerd door de voertuigen van het 12 in Schaarsbergen rond 1966. Kikkers: Jagers. Naar de groene kleur van de ceremoniële uniformen.
[ lees hier verder over de kikker ]
   
Bataljonspaard 44 painfbat.
In 1964 schonk de gemeente Zuidlaren, als teken van goede verstandhouding tussen 44 Painfbat en de gemeente, een Fries veulen aan het bataljon. Dit veulen werd door het bataljon verzorgd en na een jaar weer verkocht, waarna met de opbrengst weer een nieuw veulen werd aangekocht. In 1991 werd het laatste bataljonspaard verkocht en de opbrengst werd aan de gemeente Zuidlaren geschonken.  (bron: wikipedia)
   
Batman.
Eind jaren 60 gebruikt door de DEMCIE Harderwijk, onder andere te zien op de KN-76-86 en de KN-76-87.   
Voertuig in dienst bij het Opleiding Centrum Infanterie
 Jan van Nassau Kazerne Harderwijk.

   
BOI: Boordschutter Opleiding Infanterie.
Boordschutter/hulpchauffeur opleiding Piroc Veldhoven.


 

De Pauw van het 45 Pantserinfanteriebataljon Oranje Gelderland. Er waren diverse sjablonen voor in omloop die met rode verf op het voertuig werden gespoten/geschilderd. Het Regiment Infanterie Oranje Gelderland had zijn oorsprong op de Veluwe. Bakermat was kasteel Staverden, tussen Harderwijk en Elspeet. De kasteelheer had (en heeft nóg!) een groot aantal witte pauwen. Deze pauw werd deel van de traditie van het Regiment. (RvE)
   
Verkenningspeloton 45 painfbat omstreeks 1983.
 
Embleem van het Commando Opleidingen van de Koninklijke Landmacht, aangebracht op sommige voertuigen van het PIROC. Het embleem stelt een boom voor die groeit naast een afgehakte stomp.
De afgehakte stomp stelt Willem van Oranje voor, vermoord door Baltazar Gerards. De boom is Maurits, dé opleider bij uitstek van het (toen nog jonge) Staatse leger. De spreuk die erbij hoort is: "Uit deze stomp zal een nieuwe loot groeien." Maurits is de grondlegger van militaire opleidingen in Nederland. Hij hechtte heel veel belang aan discipline en geordend optreden. Dit in tegenstelling tot de ongeregelde troepen waar Willem van Oranje gebruik van moest maken. (watergeuzen, huurlingen, opportunisten). (RvE)
 
Embleem 1e Legerkorps. Zowel voor- als achterzijde. Soms aangevuld met een oranje ster in het witte vlak.
 
NL of NLA (Army) op een ondergrond van schoolbordenverf, voor het toevoegen van een colonnenummer tijdens colonneverplaatsingen. Variabel op frontplaat, middelste zijkasten of flanken.
 
Geen sticker maar een los bord op "vijandelijke" voertuigen tijdens oefeningen. Rondom verplicht zichtbaar, altijd in combinatie met schuimplastic hanenkammen op de binnenhelmen.
 
Een tijdje heeft het onderstaand embleem op de PWATs van het 45ste gestaan:
Het niet-officiele embleem van Hughes voor de TOW. De 'T' bestond uit het tactische teken voor een zwaar antitankraketsysteem. De 'O' had het dradenkruis van het vizier erin. En de 'W' was gewoon, een W. (RvE)
   
Zwart vierkant binnen wit kader. Doel: detecteren strijdgassen. Mocht niet overgeschilderd worden. Het aangebrachte krijt verkleurt door de chemische reaktie met het gas. Tegenwoordig worden hiervoor stickers gebruikt. (HA)(HG)(SK)
    
2-9-echo. Het 45 painfbat hanteerde vanaf eind jaren 60 nummers op de achterste gereedschapskasten. [ lees verder ]

41DKO.nl

Voor veel meer details zie de 41DKO website: https://41dko.nl/markeringen-opschriften-vlakken-borden-vlaggen-en-plakkertjes-op-kl-legervoertuigen-tijdens-de-koude-oorlog/

Zoekplaatjes

Je hulp is nodig bij het thuisbrengen van de volgende versieringen en opschriften:

Op de achterzijde van de 89-52 staat 4X 54 en een kangoeroe afgebeeld. Die laatste staat mogelijk voor de Kangoeroe Cie, de SSV van het 11 painfbat? Staat de 4X hier voor de 4e Divisie? Wie weet meer?

De 88-25 van het PIROC heeft een ornamentje op de voorzijde. Wie herkent het, heeft er een beter plaatje van en/of weet wat het voorstelt?

Op dezelfde plek een logotje op de 86-06 van het PIROC. Wie herkent het en wat stelt het voor?


Nog meer PIROC. Een versierde ster? Onder andere op de 88-30.

Van 1965 tot 1971 stonden kikkers afgebeeld op de voertuigen van het Garderegiment Jagers. Voor elke compagnie een andere kleur. Antwoord:  A Cie: rood, B: wit, C: blauw, Ost: oranje.

Wat is het verhaal achter de olifant/mammoet in een kader op de Demcie YP 90-08?

Wie herkent het rood/blauwe logo op de frontplaat van de 88-31?

Commentaar graag mailen naar info@dafyp408.nl

TERUG