Schietbaan Bergen-Hohne (D)

Het NAVO-oefenterrein Bergen-Hohne in het zuidelijke deel van de Lüneburger Heide in Duitsland is met een oppervlakte van 284 km² een van de grootste militaire oefenterreinen van Europa. Het terrein strekt zich in noord-zuidrichting over een lengte van 27 km uit en in oost-westrichting over 18 km. Sinds de zestiger jaren is het oefenterrein in gebruik bij de NAVO en de Bundeswehr. Het oefenterrein ligt midden in de strategisch belangrijke Noord-Duitse Laagvlakte. ( bron: wiki )

( bron kaartje: wiki )

Google Maps:
N52°50.463' E009°53.286'

Panoramafoto van baan 1a

Baan 1a. Foto Henny Schoonheim. TOW schieten in 1977.

Herbert Rougoor, PWAT stukscommandant in 1986 schijft over Hohne:

"De mooiste dag van een "PWAT-ter" Is natuurlijk in Hohne.
Het moment dat je in het verzamelgebied staat, je lanceersysteem getest hebt en de melding komt:
"6.1 hier romeo, bandits (vijanden) laars (vuurfront) coördinaat 12345678, indien gereed pistool voor u! (vuren vrij)" Waarop het at pel (3 stuks per keer ) en de PWCO het bos uit komen denderen, zich verspreiden.
Tijdens de vrij wilde rit, klinkt door de stuco: "gereed voor actie, actie" en dan is het hard werken.
Gevechtsluiken open, chauffeur onder pantser, tijdens het rijden.
TOW-hefinstallatie omhoog, lanceerbuis bevestigen. Stuureenheidtest, lanceerkoker laden. Stoppen, blokkeerkraan dicht.
Stuco:" Schutter indien gereed,Vuur!!
15 sec later, meldt de schutter treffer.
Melding over de radio "Romeo hier Bravo, treffer herladen uit!
Waarop het voertuig weer in dekking gaat terwijl ontladen en herladen begint. Voertuig komt weer in opstelling. Stuco:"Schutter vuren vrij, 15 sec later. Treffer!
Via de radio, "Romeo hier Bravo treffer! "Waarna het voertuig weer in dekking gaat en er ontladen wordt.

Tot het commando klinkt:"6.1 hier Romeo :marathon (verlaat opstelling)".
Waarna elk voertuig zich meldt:" Romeo hier Bravo ( A, C, etc) regen alles compleet (wij hebben opstelling veilig verlaten)."
Waarna de gehele eenheid zich terugtrekt naar het verzamelgebied.
Moet je nagaan in je hele parate tijd schiet je twee tow raketten per schutter, het schot op zich is al een belevenis als je naast de schutter staat.
Ik weet nog precies wat er gebeurd na het commando "vuur", allemaal heel snel. Je hoort dat de gyroscoop opstart. De eerste motor ontbrandt om de raket uit de lanceerkoker te lanceren en snel daarna start de hoofdmotor, hierbij krijg je een lading stof over je heen. Als ik het me nog goed herinner stopt deze motor als de raket op snelheid is en zweeft de raket naar het doel. Het enige wat de stuco ziet is een lichtje dat naar zijn doel danst!
De schutters was door het beroepskader ingeprent zich op het doel te blijven concentreren en niet te laten afleiden door de baan van de raket.
Wij schoten zoals het hoort 100% met de tweede snelste tijd, wij waren als enige YP pel en mochten door PRATs omgeploegd terrein rijden. De enige die sneller waren was één van de pel van het 42e uit Seedorf (organiek lader).
Dit was een korte belevenis van één van de YP versies. Niet slecht van onze YP.

Herbert Rougoor
toen dpl sergeant antitankpel. 11 painfbat Garde Grenadiers

Foto Henny Schoonheim 1977

De rollen omgedraaid:

Bergen-Hohne, baan 1a in 1988. Foto van Ton Emmers. ( klik voor groot )

Ton schrijft: "Ik was toen sgt-1 bij de schuttersopleiding TOW-2 en gingen naar de schietserie in Bergen. Bij wijze van uitzondering mochten wij het voorterrein in om de YP-408 die in de morgenuren op eigen kracht het voorterrein waren ingereden te bekijken. De eerste dag heeft men het rustig aan gedaan met het schieten, de tweede dag werden diverse vtgn in brand geschoten en is het filmpje opgenomen."

NB: Uit Facebook foto's van Tony Rooseboom blijkt dat het hier om het wrak van de Bravo 22, 11 painfbat gaat. Kenteken van de B22 is (nog) niet bekend.

Foto: Ton Emmers

De uitwerking van een TOW raket op een DAF YP408. Foto: Ton Emmers.

Foto: Ton Emmers.

Foto: Ton Emmers.

Foto: Ton Emmers.

Het filmpje toont eenzelfde YP, vele schoten verder.

Still uit het filmpje. Nog te lezen: Bravo Cie. 11 painfbat

KN-85-83, Bravo 22, 11 painfbat. Geen partij voor een TOW raket vanaf een YPR. Foto van Tony Rooseboom, 13 painfbat.

Tony: "Nadat de YPR Prat was ingevoerd gingen we voor de eerste keer naar Hohne om te schieten met de TOW. 's Avonds zijn we illegaal het schietterrein opgegaan om te kijken waar we nou eigenlijk op hadden geschoten ( en wat de uitwerking daarvan is ). Daar bleek dat we hadden geschoten op de YP's van het 11 painfbat.  Dit gaf wel een dubbel gevoel. "

Weer een andere YP, eveneens van de Bravo Cie 11 painbat. Kenteken niet leesbaar.  Foto van Tony Rooseboom, 13 painfbat.

Nog een close-up van de YP hierboven. Foto van Tony Rooseboom.

In december 2016 is door René Pijper uitgebreid onderzoek gedaan naar mogelijke YP sporen in Hohne. Door de baanautoriteit werd bevestigd dat alle YP hullen, jaren geleden al, uit het terrein zijn gesleept en verschroot. Er is niets bewaard gebleven. Hoofdstuk afgesloten.

Een plattegrond van de NATO schietbanen Hohne uit 1966, geplaatst op Facebook Dienstmakkers NL door Hans Arends [ klik voor groot ]

TERUG