Assen - Bovensmilde september 1977

Ton Adelaar: Foto's van krantenknipsels over de wapenzoekacties op een zaterdag in september 1977 in de Molukse wijk in Assen (in de ochtend) en Bovensmilde (in de middag/avond).

Rechts op de foto de gewondenbak (met rood kruis) van Ton.

De foto waarbij vuurgevecht tussen politie en Molukkers bij staat, gingen we een gewonde politieman ophalen, was door zijn dijbeen geschoten, afgeleverd bij het ziekenhuis in Assen.

We moesten op woensdag 7 september na het avond eten vertrekken naar de Johan Willem Friso kazerne in Assen. Daar was de verzamelplaats voor ons en we verbleven in het compagniegebouw van de geneeskundige compagnie daar. Net voordat we wilden gaan slapen moesten we snel een kogelvrij vest gaan halen en we zouden gaan vertrekken, naar later bleek het Molukse wijk in assen.

De twee YP bakken van het 45e moesten in de Echtenstraat in Assen gaan staan en de YP bak van het 44e ergens anders in de wijk. Alles was pikkedonker, straatverlichting was uitgezet, het enigste licht kwam van een politiehelikopter. Er werd hier en daar geschoten en na een paar uur daar gestaan te hebben gingen we weer terug naar de kazerne.

Maar de jongens uit Zuidlaren hadden een in de maag geschoten politieman afgevoerd. In de krantenbak Zeeland wordt ook zijn naam genoemd, namelijk J.A.J. Stevens uit Well. Die man had zoveel bloed verloren in de yp dat in de ochtend dat de jongens de vloer van de yp wilde schoonmaken, het bloed nog vloeibaar was. Was een aardig klusje om schoon te maken voor de jongens dat weet ik nog wel.

Op donderdag en vrijdag beetje hangen op de kazerne daar, filmpje kijken in de filmzaal etc.. Op zaterdag vroeg dus opgestoomd naar de Molukse wijk en nu stonden we met alle drie de bakken geparkeerd op een veldje op de hoek van de Echtenstraat in Assen.

Op deze  foto zie je dat wij dekking verlenen aan politiemensen en oprukken naar een aantal woningen waar vanuit geschoten werd. Daar is later toch wel commentaar op gekomen omdat een rode kruis voertuig voor dit soort acties niet gebruikt mag worden.

Op dat moment waren we op weg om die politieman op te halen die in zijn dijbeen geschoten was. Omdat we rustig moeten rijden sloten ineens aan de bijrijderskant van de YP de politiemensen aan. Die zijn met ons meegelopen totdat we linksaf een straat in moesten om verder te gaan en toen waren ze ineens weg. Op de eerste foto zie je ons dus verder rijden.

Hier kwamen we aan in Bovensmilde. Volgens mij waren de KN 90-55 en KN 90-56 erbij. Er was ook nog een bak uit Zuidlaren bij. Dit was in mijn eerste week paraat.

Ton Adelaar, februari 2015

~~~~

Dan nog een foto van het welkomsformulier ( ik noem het maar zo) wat we kregen toen we aankwamen op de vliegbasis Twente om in de nacht van 2 op 3 maart 1978, naar de Urenco fabriek in Almelo te gaan vanwege een grote demonstratie. Ton de Boer (chauffeur ) en ik waren daarbij met de KN 90-56. Ton de Boer noemt deze demonstratie ook bij de foto [ link ] van hem die vermeld staat bij het kenteken. Gelukkig niks gebeurd daar, want in een bouwloods stonden wel twaalf M113 voertuigen van de Kmar klaar met de punt 50 met scherp geladen.

~~~~

Links naar krantenartikelen:

Krant van Toen: Nieuwsblad van het noorden "Sfeer rondom Molukse wijk"
Krant van Toen: Nieuwsblad van het noorden "Vuurgevecht tussen politie en Molukkers"

TERUG