DAF YP408 106 mm TLV ( M40a1 )

Beproeving DAF YP-408 met 105 mm TLV. MBA-II te Huijbergen. Foto dankzij Sander Ruys.

In 1965 werd onderzocht of deze combinatie de Jeep met TLV in de OndersteuningscompagniŽen kon vervangen. Verder dan deze drie proefopstellingen is het kennelijk niet gekomen.
Aan de plassen op het wegdek te zien zijn de drie foto's op dezelfde dag, kort na elkaar genomen en betreft het drie verschillende YP's. Bijzonderheden over deze voertuigen ontbreken.

In 1968 is DBV (Door Beproeven Verenigd) van Den Haag naar Huijbergen verhuisd.
1971 werd de naam MBA2 Materieelbeproevingsafdeling 2. MBA1 was gevestigd in Den Haag en Zaandam (munitiebeproeving).
In 1992 zijn beide afdelingen samengevoegd, de naam werd Afdeling Beproevingen onder DMKL Directie Materieel Koninklijke Landmacht.
In 1998 ging Huijbergen verder als Pg BM Productgroep Beproevingen Materieel. Onder ressort Verwerving van Directie Materieel.
In 2005 is de afdelingsnaam Materieel Beproeving en Logistiek Advies (MBLA) geworden.
De afdeling heeft tot 2009 behoord tot de huidige DMO, door een reorganisatie is de afdeling toen naar CLAS overgegaan! In deze grote reorganisatie zijn o.a. de onderdelen MCW, Logistiek en MBLA samengegaan in DBGS. Defensie Bedrijven Grond Systemen.
Twee jaar later weer een reorganisatie naar het huidige Matlogco onder CLAS, waarbij het Huijbergse onderdeel werd samengevoegd met MCW tot de afdeling Techniek, standplaats Leusden/Utrecht.
1-1-2014 heeft de Huijbergse afdeling definitief zijn deuren gesloten, een grote groep ouderen is gelijktijdig vertrokken met een goede sociale regeling toen en het overblijvende personeel is naar Leusden en Utrecht overgeplaatst. (tekst dankzij Stan Verhaert)

Beproeving DAF YP-408 met 105 mm TLV. Foto MBA-II te Huibergen, uit de collectie van Wim den Dunnen. [ klik voor groot ]

De drie voertuigen, waarschijnlijk van de pre-serie, zijn teruggebouwd. Foto dankzij Sander Ruys.

De 106 mm M40a1 Terugstootloze Vuurmond (TLV) is een kanon, waarmee tanks uitgeschakeld kunnen worden. Het wapen is pantserdoorborend (op 1130m door 40 cm staal). De loop is voorzien van trekken en velden.
Op het affuit bevindt zich een bovenaffuit met breedte en elevatierichting. Beide handwielen kunnen met 2 snelheden bediend worden. Op het wapen zit een inschietgeweer .50 M8. Het inschietgeweer schiet speciale patronen af. In de punt bevind zich een markeerlading. Deze geeft een duidelijke markering als deze een hard doel raakt. Het inschietgeweer en hoofdwapen zijn zo ingesteld, dat het hoofdwapen dezelfde plek zal raken. [ bron bravocie.nl ]

Terugstootloze vuurmond 106 mm. M40A1 m/inschietgeweer .50 in. M8 op affuit M79, geplaatst op Jeep 4 x 4, M38A1 [ klik voor groot ]

TD 7 SNL C-93 [ download .pdf ]

Afvuren van een 106 mm TLV. Bron: Janes

Het 1:16 scratchmodel door modelbouwer Jan Snippe.

TERUG